Black Sabbath – Heaven And Hell (1980/2012) • Vertigo / Warner • [24-bit/44.1Khz]

1979 tavaszára a hangszeres szekciónak be kellett lánia, hogy egyszerűen elérkezett a váltás ideje. Tony Iommi: „Ozzyn akkoriban már nem nagyon tudtunk segíteni. Ezzel most nem azt mondom, hogy mi jobbak voltunk nála, mert mindenki szétkokainozta az agyát a zenekarban, de ő tényleg túllépett minden határt, teljesen elveszítette a kontrollt. Egyszerűen eljutottunk arra a pontra, hogy vagy mindenki megy tovább külön, a maga útján, vagy pedig megmondjuk Ozzynak: ennyi volt.”

Valahol ironikus, hogy Ronnie James Diót, az Elf és a Rainbow éppen állás nélkül tengődő ex-énekesét a legenda szerint pont a Sabbath menedzserének, Don Ardennek lánya, Sharon Arden mutatta be Tonynak ebben a helyzetben – ugyebár mindenki tudja, mi ma a hölgy vezetékneve, és milyen szerepet tölt be férjura életében. (Sharon Osbourne)

A Heaven And Hell 1980 áprilisának második felében jelent meg, és ez ugyan a legkevésbé a Sabbathon múlt, de kifejezetten pezsgő időszakban került a boltokba, mindössze hetekkel-napokkal azután, hogy a Judas Priest British Steelje, az Iron Maiden első albuma és a Def Leppard On Through The Nightja letarolta az angol listákat, és az egész szakma figyelmét egy formálódó új mozgalomra, a brit heavy metal új hullámára, illetve ezáltal a súlyos zenei színtérre irányította. Az persze kérdéses volt, nem tűnik-e majd idejétmúltnak és unalmasnak az előző évtized meghatározó bandája a feltörekvő friss vér mellett, ám a Heaven And Hell csattanós választ adott a kétkedőknek.
/bővebben/

01. Neon Knights
02. Children Of The Sea
03. Lady Evil
04. Heaven And Hell
05. Wishing Well
06. Die Young
07. Walk Away
08. Lonely Is The Word

Ronnie James Dio – ének
Tony Iommi – gitár
Geezer Butler – basszusgitár
Bill Ward – dobok
Geoff Nichols – billentyűk

Producer: Martin Birch

https://tinyurl.com/y9qg35x5

…………………………………………………………………………

A zenekar hangulatára ugyanakkor erősen rányomta a bélyegét, hogy az év őszén Ozzy Osbourne is megjelentette első szólóalbumát, a Blizzard Of Ozzt. Az album ha nem is sokkal, de mind Amerikában, mind otthon, Angliában jobban startolt a listákon a Heaven And Hellnél, és természetesen nem létezett kritikus, aki innentől kezdve ne igyekezett volna egymással összemérni a két produkciót. Ez már csak azért is rosszul jött ki, mert Diót eleve idegesítette, hogy folyamatosan az énekesként általa nem túl nagyra tartott Ozzyhoz méregették, miközben a Sabbath új korszakot kezdett.
 

 

 

1

Találatok: 166

Publication author

offline 3 nap

dali300

34
Comments: 344Publics: 1253Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?