Bach Edition Vol I Orchestral Works & Chamber Music CD5: Violin Concertos (1999) Brilliant Classics

“Érdemes lenne jó néhány nem-zenész fiataltól megkérdezni, mire gondol, ha azt a kifejezést hallja, hogy zongoraverseny vagy hegedűverseny. Tulajdonképpen a legszélsőségesebb képzettársításokon sem rökönyödhetnénk meg (például azon, hogy motorral felszerelt négykerekű zongorák körversenyt futnak), hiszen a kifejezés önmagában is meglehetősen szerencsétlen.
Nehéz lenne pontosan kideríteni, hogyan nyert polgárjogot a leginkább sportvonatkozásban használatos „verseny” szó a zenei műfajok világában, valószínű azonban, hogy a barokk concertók jellemzéséből ismerős „hangszerek közötti versengés” lehetett a kiindulópont. A német, angol vagy francia nyelvben ma is az olasz concerto szó megfelelő változatát használják, és hasonlóképpen nálunk is elterjedt kifejezés a zongorakoncert vagy hegedűkoncert, annak ellenére, hogy a koncert szó önmagában mást is jelent: hangversenyt. A műfaj gyűjtőneve a versenymű, így tehát a verseny szó, úgy tűnik, végleg beleivódott zenei szókincsünkbe (a zenei versenyekről nem is beszélve).
Versengés, vetélkedés a szólóhangszer (vagy szólóhangszerek) és a zenekari hangszerek között: ez a barokk concertók egyik legjellegzetesebb vonása; ezt tanítja minden tankönyv, ezt olvashatjuk a hangverseny-ismertetőkben. Azt is tudjuk, hogy ha egy hangszer áll a zenekarral szemben, akkor szóló-concertóról beszélünk, ha egy kis hangszercsoport, akkor concerto grossóról. Ma már mindezt – hallgatólagos megállapodás alapján – egyértelműnek fogadjuk el, holott a barokk zene korában egyáltalán nem volt az. Kezdetben a concerto szót egészen más értelemben használták, általában a különféle típusú hangszerek vagy énekesek és hangszerek egyesítéséből létrejött zeneműveket hívták így, a szó „megállapodás, megbeszélés” értelmében. Így következésképp a concerto műfaj ebben az értelemben nem feltételezett okvetlenül szólista közreműködőt. A concerto szó másik, ma is használt jelentése a barokk fénykorában terjedt el, akkor is egyszerre két jelentésben; mint zenei műfaj és mint zenélési, előadási mód. Ekkor már valóban a szólamok közötti versengéssel, vetélkedéssel lehetett jellemezni a concertókat, hiszen a legtöbb zenekar felépítése is ilyen játékmódra ösztönzött.

Jelenleg összesen hat Bach hegedűversenyről tudunk, ezek közül kettő maradt fenn eredeti formájában (az a-moll Bach kéziratában, az E-dúr másolatokban), a többi négy csembalóversenyként hagyományozódott az utókorra. Hogy e csembalóversenyek Bach saját hegedűversenyeinek átiratai, bizonyítják a csembalószólam hegedűszerű, a hegedű technikáját kihasználó dallamfordulatai, valamint az a tény, hogy a fennmaradt a-moll és E-dúr hegedűversenynek is elkészítette Bach a csembalóverseny-verzióját.” (A hét zeneműve)

Violin Concerto in A minor BWV 1041
01. I. Allegro
02. II. Adagio
03. III. Allegro

Violin Concerto in E major BWV 1042
04. I. Allegro
05. II. Adagio
06. III. Allegro Assai

Violin Concerto in D minor BWV 1052
07. I. Allegro
08. II. Largo
09. III. Presto

Violin Concerto in G minor BWV 1056
10. I. Allegro
11. II. Andante
12. III. Allegro Assai

Emmy Verhey – violin
Camerata Antonio Luco

Concerto for 3 violins, strings & basso continuo in D major BWV 1064
13. I. Allegro
14. II. Adagio
15. III. Allegro

Henk Rubingh, Rainer Kussmaul, Thomas Hengelbrock – Violin
Amsterdam Bach Soloists

https://zenekucko.com/wp/03376

0

Találatok: 40

Publication author

offline 1 óra

Levin

135
Comments: 1766Publics: 4071Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?