Brad Mehldau – Suite 2020 April (2020) Nonesuch Records

Néhány napja, ezer darab sorszámozott, dedikált vinyl fomájában adta ki az amerikai Nonesuch Records Brad Mehldau legújabb szólózongora lemezét. Az alig több, mint negyven perces album egy tizenkét tételes művet (minden fórumon római számmal jelölve és a címeket kis betűkkel írva!), valamint három feldolgozás számot tartalmaz.

Ha 2020 április – akkor a koronavírus világjárvány. Mi más juthatna az ember eszébe, mint az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott COVID-19 pandémia. Több zenészt és zenekart megihletett a rendkívüli helyzet – így történt ez az amerikai zongoristával is, aki éppen Amszterdamban tartózkodott. BM 2-3 perces tételekből álló szvítet alkotott a családja körében eltöltött időszakról.

A puritán lemezborítón olvashatóak a muzsikus gondolatai az elhangzó dalokkal kapcsolatban. Nincs különösebb újdonság: azonnal felismerhető stílus, játékmód, hangulat – a Mehldau-ra jellemző borongósság áthatja a zene minden pillanatát. Persze ez idő alatt sok vidámságra nem volt ok…
A tétel-címek önmagukért beszélnek. A három ráadás számot – 1-1 Neil Young, Billy Joel és Jerome Kern szerzeményt – BM a saját képére formálta.
Az album hallgatása közben Keith Jarrett “The Melody at Night with You” című lemeze jutott eszembe – talán nem véletlenül. A bezártság, az ismeretlentől (vagy az agresszív ismerttől) való félelem, a mindennapok bizonytalansága okozta hasonló élethelyzet lehet a magyarázat.
A felvétel kiváló, Mehldau-t hallgatni mindig különleges élmény. Még akkor is, ha a jelen (egyik) legkiválóbb jazz zongoristája – szerény véleményem szerint – alkotott már a Suite 2020 April-nél jobbat. ~ Dr. Nagy Sándor (jazzma.hu)

Brad Mehldau – zongora

Tracklist:

01 – I. waking up
02 – II. stepping outside
03 – III. keeping distance
04 – IV. stopping, listening: hearing
05 – V. remembering before all this
06 – VI. uncertainty
07 – VII. – the day moves by –
08 – VIII. yearning
09 – IX. waiting
10 – X. in the kitchen
11 – XI. family harmony
12 – XII. lullaby
13 – Don’t Let It Bring You Down
14 – New York State of Mind
15 – Look for the Silver Lining

https://zenekucko.com/bramesu

 

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 + 12 =

Password generation