Jefferson Airplane – Volunteers (1969) RCA Victor

Remek vokálok, LSD-be mártott gitárok, józanul is lebegtető hangulatok, keleti motívumok, rock és amerikai folk-ihletések. Ez volt a Jefferson Airplane, amely a San Franciscói tudattágító kísérletekből és a zenerajongó hippikommunákból nőtt ki.
A zenekar 1965-ben alakult San Franciscóban, s 1974-es feloszlásukig elég gyakran változtak a tagok, az alapítók közül Marty Balin és Paul Kantner azonban végig kitartottak. A zenekar volt az úgynevezett pszychedelikus rock zászlóshajója.
“1969 novemberében jelent meg a Jefferson Airplane hatodik albuma, a Volunteers. Megjelenése idején komoly vitákat kavart a dalok háborúellenes szövegei miatt. Eredeti címe Volunteers of America (Amerika önkéntesei) lett volna, de az RCA nyomására végül elvetették az ötletet.

Ez volt az együttes első albuma, amit az akkor újonnan épült Wally Heider Studiosban vettek fel. A felvételeken részt vevő külsős zenészek között volt Nicky Hopkins zongorista, Jerry Garcia, aki pedálos steelgitáron játszott, valamint David Crosby és Stephen Stills is. A Volunteers volt az egyik első album, amit egy 16 sávos keverőpulton rögzítettek. A hátsó borítón látható a felvételekhez használt MM-1000 típusú, 16 sávos felvevő, amit az Ampex gyártott.

Az albumot sokan a háborúellenes, anarchista felhangokkal rendelkező hippi filozófia sztereotípiájának tartják. A The Farm és az Eskimo Blue Day című dal a hippi gondolkodásmódra jellemző közösségi, természeti és ökológiai témákat is megemlíti. A címadó dalt egy Volunteers of America feliratú szemétszállító ihlette, ami egy reggelen Marty Balint ébresztette fel. Még nagyobb vitát kavart néhány dalszöveg, például az „up against the wall, motherfucker” a We Can Be Together című dalban, vagy az Eskimo Blue Dayben többször is elhangzó shit szó. Zeneileg az album középpontjában Jorma Kaukonen gitárszólói és Nicky Hopkins egyedülálló zongorajátéka állnak.

Ez volt az Airplane utolsó albuma, melyet Marty Balinnel és Spencer Drydennel vettek fel (akik azonban még közreműködtek az 1970-ben megjelent Have You Seen the Saucers? című dalban). A Volunteers után az együttes két évig nem jelentkezett új dalokat tartalmazó albummal. Jack Casady és Jorma Kaukonen egyre többet foglalkozott Hot Tuna nevű együttesével, Paul Kantnernek és Grace Slicknek pedig 1971-ben gyermeke született.

Bár az album 1969 végén jelent meg, a borítón látható kép 1967-ben, a Martha című dalhoz tartozó promóciós film forgatásán készült.
Az albumot 2003-ban a Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albumát felsoroló listáján a 370. helyre sorolták.” (Wikipedia)

A dalok:
01. We Can Be Together (Paul Kantner) – 5:48
02. Good Shepherd (tradicionális, Jorma Kaukonen feldolgozása) – 4:21
03. The Farm (Paul Kantner/Gary Blackman) – 3:15
04. Hey Fredrick (Grace Slick) – 8:26Második oldal

05. Turn My Life Down (Jorma Kaukonen) – 2:54
06. Wooden Ships (David Crosby/Paul Kantner/Stephen Stills) – 6:24
07. Eskimo Blue Day (Grace Slick/Paul Kantner) – 6:31
08. A Song for All Seasons (Spencer Dryden) – 3:28
09. Meadowlands (tradicionális, Grace Slick és Paul Kantner feldolgozása) – 1:04
10. Volunteers (Marty Balin/Paul Kantner) – 2:08

A zenészek:
Grace Slick – vocals, piano, organ, recorder
Paul Kantner – vocals, rhythm guitar
Marty Balin – vocals, percussion
Jorma Kaukonen – lead guitar, vocals
Jack Casady – bass
Spencer Dryden – drums, percussion
+
Nicky Hopkins – piano (1, 4, 6, 8, 10)
Jerry Garcia – pedal steel guitar (3)
Steve Stills – Hammond organ (5)
Joey Covington – congas (5), percussion chair (7)
David Crosby – music sailboat (6)
Ace of Cups – vocals (3, 5)

https://zenekucko.com/07797

0

Visits: 8

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − négy =

Password generation