Lovász Irén – Belső hang (2007) Periferic Records

Lovász Irén

Lovász Irén (1961) az egyik legismertebb magyar népdalénekes világszerte. Nemcsak énekes, hanem tudományos kutató, a néprajztudomány kandidátusa, (PhD), egyetemi docens.
Műsoraiban, előadásain előnyösen kapcsolódik össze tudományos felkészültsége és énekes előadói tehetsége.
1961. április 11-én Karcagon született. Egy alföldi magyar családban nőtt fel, ahol az éneklés a mindennapok természetes része volt, így az első népdalokat szüleitől tanulta.
1979-ben a Siófoki Perczel Mór Gimnázium angol tagozatos osztályában érettségizett, 1984-ben a Szegedi József Attila Tudományegyetemen Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát.
1984-87-ig az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott.
1987-1995-ig a Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének tudományos munkatársa volt, ahol közvetlenül ismerkedhetett meg Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László, Erdélyi Zsuzsanna híres gyűjtéseivel.
1986 -1995-ig a szemiotikát, kommunikációelméletet és kulturális antropológiát oktatott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen.
1995-ben védte meg kandidátusi disszertációját. (A szakrális kommunikáció. Népi imádságok pragmatikai, antropológiai megközelítése címmel. Európai Folklórintézet Bp.2002)
Szegedi bölcsészhallgatóként indult el első népdalgyűjtő útjaira a Kárpát –medence különböző magyar lakta vidékeire. A népdaléneklésről a legtöbbet családjától és terep munkái során a falusi parasztasszonyoktól tanulta.
A 80-as években kapcsolódott a magyarországi táncház-mozgalomhoz majd TÉKA együtteshez. 1987-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.
Első szólólemezét, a Világfát, 1995, majd 1999 Fonó Records a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére készitette a nagy Millecentenáriumi régészeti kiállítás kísérőzenéjeként. A zenét Hortobágyi László készítette.
Első külföldi szólólemeze, mely a Világfa átdolgozott kiadása: Rosebuds in a Stoneyard, Erdenklang 1996., elnyerte a Német Zenekritikusok Díját a népzene/világzene kategóriában.
Régizenei együttesek szólistája volt, kortárs zenét is énekelt, valamint jazz zenészekkel is dolgozott. Együtt turnézott Európában Snétberger Ferenc jazz gitárossal.
Peeter Vahi, észt zeneszerző az ő hangjára komponált egy kortárs zeneművet, melyben koraközépkori tibeti és szanszkrit nyelvű szövegeket énekel: Supreme Silence, CCn’C Records 1998)
1998-2003-ig dolgozott együtt a Makám együttessel. Műsoraik egy kortárs zenei nyelvet, etno-jazz stílust ötvözött, felhasználva, a magyar népzene és különböző tradicionális kultúrák etnikus hangzásait és hangszereit. Közös lemezeik: Skanzen 1999, 9 Colinda 2001, Szindbád 2002.(Fonó Records).
Különböző folk fesztiválokon szerepelt sikerrel Walestől Finnországig. Több Rádió-Tv felvétele, és önálló Tv műsora van (Duna Tv, Múltunk jövője c. 32 részes művelődéstörténetii, néprajzi sorozat).
A magyarországi Waldorf óvónóképzésben a kezdetekről részt vett mint a magyar néldal és szokásköltészet oktatója. A magyar Waldorf óvodák azóta is az ő tantervében szereplő magyar népdalokat éneklik.
2000- ben szólistaként turnézott a Hungarian World Music Orchestra-val, amely magyar jazz -és népzenészekből áll.
1999 -ben kezdődött kapcsolata a Teagrass nevű brnoi cseh-morva-szlovák kortárs népzenei együtessel. 2000-ben megjelent közös lemezük, mely a kelet-európai régió különböző népzenéiből készült világzene: Irén Lovász -Teagrass: Wide is the Danube, CCn’C Records 2000)
2001-óta tagja az e-jam elnevezésű laza, mobil, kísérleti európai zenei formációnak, mely elsősorban Ausztriában koncertezik.
2001-től magyar reneszánsz kori versekből, dalokból, virágénekekből álló műsorrral koncertezik Kónya István lantművésszel.
2001-ben indult különleges projektje Lőrinszky Attila nagybőgőssel: akusztikus duó, meditatív, improvizativ zene.
2003-ban neki ítélték oda Magyarországon az Év legjobb énekesnőjének járó eMeRton díjat.
2005-ben új zenei formációt hozott létre, és az új zenekarával elkészítette a Fellegajtó c. lemezét (Hungaroton Classic 2005.) , amely archaikus magyar népdalok, szakrális énekek és gregorián dallamok alapján épít egy új zenei világot.
2006- ban Bartók Béla emlékdíjat kapott.
2006-ban egy négyrészes lemezsorozatot indított Gyógyító hangok címmel szerzői kiadásban.
Első része. Égi hang/Sacred Voice (2006. Sirenvoices). A szakrális magyar népköltészetből merít és középkori gregorián dallamokat, zsoltárokat is megszólaltat.
Második része: Belső hang/Inner Vouice (2007. Sirenvoices) meditatív zene, belső utazás a négy természeti őselem, föld, víz, tűz, levegő megidézésével. (dalok.hu)

Az albumot a Streamload Fórum atyjától, Ördög barátomtól kaptam 7 évvel ezelőtt.
Kedves Ördög, köszönöm szépen!

1. Föld / Earth
2. Víz / Water
3. Tűz / Fire
4. Levegő / Air
5. Belső hang / Inner Voice

A zenészek:
Lovász Irén – ének
Kerekes János – didgeridoo
Pintér Ágnes – harp
Balázs Gergely – hegedű
Gesztelyi Nagy Judit – shakuhachi
Mizsei Zoltán – ének

https://zenekucko.com/04296

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Lovász Irén – Belső hang (2007) Periferic Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 × öt =

Password generation