L.A. Workshop – Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (1988) Nippon Columbia

Ahogy az a Columbia lemeztársaság japán leányvállalata kiadványának címéből is sejthető: ezen a korongon bizony Beatles dalok feldolgozásaival találkozhatunk. Ráadásul a cég meglehetősen ütős csapatot terelt be a stúdióba.
A címadó dalról írta Maloschik Róbert: “Mivel akkoriban mind Paul-nak (aki jegyben járt Jane Asher filmszínésznővel) és John-nak (aki nemcsak feleséggel, hanem egy fiúgyermekkel is rendelkezett már), sok házon kívüli kalandja akadt (a „Daytripper” például egy 1 napra kibérelhető prostituáltról szól, aki teljes körű kiszolgálásban részesítette Paul-t… a „Norwegian Wood” pedig egy olyan leszbikus nőről, aki végül a fürdőkádba száműzte az ágy helyett Lennon-t), így ezeket a történeteket „virágnyelven” kellett dalba és szövegbe foglalniuk.

Egyébként John „leszbikája” borozgatás közben éjjel kettőig dumált a hálószobában vele (a falon egy óriási, norvég fenyőerdőt ábrázoló poszter volt – innen jött a dal címe: „Norwegian Wood”), majd a fürdőkádba „száműzte” aludni… Reggel, mikor Lennon felébredt a férfias hölgy már elment dolgozni. De mivel téli reggel volt, így kint még sötét volt, így John felkapcsolta a villanyt. Akkor vette észre, hogy az egyik faágon egy kis madárka ücsörög. Innen jött az alcím: „This Bird Has Flown”, magyarul „elszállt a madárka”.

A dalt (amely később a „Rubber Soul” album A-oldalának második felvétele lett) 1965. október 12-én és 21-én vették fel a londoni Abbey Road stúdióban George Martin zenei rendezésével. A szólót George szitáron játszotta, így a Beatles ismét zenetörténelmet írt, ti. a „Norwegian Wood” lett az első olyan felvétel, ahol egy rockegyüttes szitárt alkalmazott. Lennon énekelte a vezérszólamot + 12-húros akusztikus gitáron játszott, Paul volt a háttérénekes és basszusgitározott, Ringo pedig un. „finger cymbals”-eket szólaltatott meg, a misztikus indiai hangzás felerősítésére. “

A dalok:
01. Overture (Norwegian Wood) – Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
02. And I Love Her
03. The Fool On The Hill
04. Nowhere Man
05. Blackbird
06. Yesterday
07. Michelle
08. When I’m Sixty-Four
09. Penny Lane
10. Hey Jude

A zenészek:
Arranged By – Joe Pasquale
Bass – John Pierce (tracks: 2 To 10)
Chorus – Joe Pasquale (tracks: 3, 10), Julia Waters (tracks: 3, 10), Maxine Waters (tracks: 3, 10), Timothy Schmit (tracks: 3, 10)
Drums – Vinnie Colaiuta
Guitar – Emanuel Kiriakou (tracks: 6, 8, 9), Lee Ritenour (tracks: 1, 3, 7), Ray Parker Jr. (tracks: 4), Steve Lukather (tracks: 2, 5)
Keyboards – Randy Waldman
Percussion – Paulinho Da Costa
Saxophone – Tom Scott (tracks: 1, 2, 10)
Synthesizer – Joe Pasquale

https://zenekucko.com/06920

0

Visits: 7

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

12 + 1 =

Password generation