WAR – Anthology – (1974 / 1994) Navarre Records

A War az egyik legkitűnőbb rhythm and blues együttes, amely 1969-ben alakult, ám gyökerei a hatvanas évek elejéig nyúlnak. Howard E. Scott és Harold Brown 1962-ben the Creators néven alakított rhythm and blues csoportot. Rövidesen csatlakozott hozzájuk Miller, Dickerson és Jordan, valamivel később Lee Oskar és Papa Dee Allen. War néven Eric Burdonnel, az Animals frontemberével léptek a nyilvánosság elé.
Az együttesnek több mint 50 millió lemezét adták el. Az igazi fénykorát akkor élte a banda, amikor Burdon távozott. Arra az időszakra jutottak listavezető albumai is.
A Creators a War megalakulásáig Nightshift néven is működött. Az 1969-ben színre lépett War a fekete és a fehér blues, a rhythm and blues legjobb hagyományait ötvözte. Eric Burdon csatlakozásakor megjelent az Eric Burdon Declares War, röviddel később a Black Man Burdon. (A War már akkor is készített olyan albumot, amelyen Burdon nem énekelt.) Évekkel később került forgalomba a Love is All Around című korong, amelynek dalait nagyjából a két másik album dalaival együtt rögzítettek.

A Burdon-korszak kitűnő dalai között a legnagyobb sikere a Spill The Wine-nak és a Paint It Black című Rolling Stones számnak volt, de a műfaj értéke a Tobacco Road című Nashville Teens-dal feldolgozása, a Blues for Memphis Slim, vagy a Night in White Satin is. Burdon mesterien dolgozta fel a Day in the Life-ot a Beatles-től. Az énekes két év után távozott, mivel a két kitűnő lemez és a válogatás fogadtatása elmaradt saját várakozásától.

A War 1971-től ezután saját lábra állt, s hamarosan kitűnő albumokkal jelentkezett, nagyon sikeresek voltak koncertjeik. Az 1961-es All Day Music már a Billboard listáinak élvonalába került, az 1973-as Deliver The World pedig a rhythm and blues lista éllovasa volt. A kitűnő zene több aranylemezt, további első helyeket hozott: a The World Is A Ghetto, a War Live, a Why Can’t We Be Friends? is a csúcsra ért, s máig a műfaj legjobbjainak számítanak.

Szép sikere volt a Platinum Jazz, a Galaxy, a The Music Bandnek a hetvenes években, valamint az Outlaw korongnak a nyolcvanas években.
Az együttes az eredeti zenei elképzelései mellett és alapító zenészeivel a hetvenes évek végéig tartott ki, utána kezdődött a zenészkeringő. A nyolcvanas években hanyatlott népszerűségük, egy ideig szünetelt is az együttes működése.

A kilencvenes évek derekán újraindult a történet, ismét számos személyi változással. A kilencvenes években a Peace Sign albumon kívül említésre méltó lemezük már nem jelent meg, de koncerten lelkesen fogadták az aktuális összeállítású együttest, és kelendőek voltak válogatásaik, és sok Orosz kalóz kiadás is megjelent a piacon, ami növelte a csapat népszerűségét.
A War 2008. áprilisában nagy sikerű koncertet adott a Royal Albert Hallban, amelyen Eric Burdon és Leroy Lonnie Jordan képviselte az eredeti együttest. Nem lehetett tudni, hogy a többiek miért nem csatlakoztak, ami biztos, Charles Miller akkor már nem élt.
(Kovács Miklós) http://www.literatura.hu/rock/rithm&blues/war.htm

Tracks:
01 Get Down, (04:27)
02 Thats What Love Will Do, (07:20)
03 In Your Eyes, (04:22)
04 Nappy Head, (06:07)
05 All Day Music, (03:59)
06 Why Cant We Be Friends, (03:48)
07 Dont Let No One Get You Down, (04:00)
08 Low Rider, (03:10)
09 Smile Happy, (03:56)
10 So, (04:59)
11 Four Cornered Room, (05:10)
12 Slippin Into Darkness, (05:05)
13 Blisters, (01:57)

https://zenekucko.com/wp/WARAnth

Jelszó/password:   n.g.imi

1

Találatok: 270

Publication author

offline 4 hónap

nagygazemberimi

36
Comments: 112Publics: 384Registration: 17-10-2017

Vélemény, hozzászólás?