V.A. – The Rough Guide to Psychedelic Cumbia (2015) World Music Network

Ha Latin-Amerika zenéjéről beszélünk, akkor előbb-utóbb szóba kerül a cumbia, ez a népszerűségét, elterjedését és egyszerűségét tekintve a mi csárdásunkhoz hasonlítható tánc. A múlt század negyvenes éveitől az eredetileg Kolumbiában kedvelt zene rövid idő alatt meghódította a kontinenst, hogy aztán a hatvanas évék végétől megújuljon, köszönhetően annak a sokféle hatásnak, ami részben a globalizáció miatt érte. Mint például a rockzene létrejötte, vagy az elektromos hangszerek elterjedése – ezeket az újdonságokat a fiatalok magukénak érezték, így nem csoda, ha az addig kizárólagos jelleggel akusztikus instrumentumokat használó együttesekben sorra feltűntek a szintetizátorok és az elektromos gitárok, hogy a többi változást ne is említsem.

Azon lehet vitatkozni, ez mennyire tekinthető elkerülhetetlen fejleménynek, de a tény ettől még tény marad, napjaink cumbia együttesei már másként játszanak, mint a hetven-nyolcvan évvel korábbi elődeik, egyedül a ritmus, a táncolhatóság maradt változatlan. Az angol World Music Network kiadó közismert „The Rough Guide To” sorozatának válogatáslemeze arra vállalkozik, hogy egy csokorba gyűjtse össze a kortárs zenekarok legjobbjait, és megmutassa, mennyire változatos zenét találunk manapság cumbia címke alatt.

A fellépők között vannak veteránok, mint például az 1968-ban alakult Los Wembler’s De Iquitos, akik főként gitárjátékkal vezetik elő jellegzetesen latin dallamaikat. Az újabb nemzedéket képviseli a Sonido Gallo Negro, akiknek utolsó lemezéről már írtam a rovatban (Sendero Mistico). A tőlük beválogatott szerzeményben hangsúlyosan van jelen a gitár és a szintetizátor, no és persze a táncolhatóság, mi több, dacára az ének hiányának, az „Inca-A-Delic” egyike a legfülbemászóbb dallamoknak a lemezen. Az „elborultabb” tételek közé tartozik az Anarkia Tropikal Feat. Los Chapillacs nótája, náluk tényleg jelen van a címben említett pszichedelia, az „El Silbido Del Tunche” elszállós, lazulós darab, de ennek ellenére tetszett. (Galgóczi Tamás, ekultura.hu)

A számok:
01. Juaneco Y Su Combo – Perdido En El Espacio 3:24
02. Los Wembler’s De Iquitos – Bola Bola En El Tres 2:02
03. Los Orientales De Paramonga – La Danza Del Mono 2:44
04. ‘La Mermelada’ De Jose L. Carballo – Olvidate De Mi 2:25
05. Grupo Rosado – En El Campo 3:32
06. Jaime Gale Y Sus Profetas – Cumbia Profeta 3:50
07. Anarkia Tropikal Feat. Los Chapillacs – El Silbido Del Tunche 5:14
08. Sonido Gallo Negro – Inca-A-Delic 2:46
09. Afrosound – Maria Isabel 2:45
10. Chicha Libre- Alone Again Or 4:00
11. Bareto – No Hay Vuelta Atrás 3:15

https://zenekucko.com/06844

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenegy + húsz =

Password generation