Snétberger Ferenc & Keller Quartett – Hallgató (2021) ECM New Series

Február 6-án ünnepelte 64. születésnapját a zseniális Snétberger Ferenc, a 80-as évek közepe óta Berlinben élő fantasztikus gitáros, zeneszerző, pedagógus, aki 2016 óta a legendás ECM művésze.

A művész és a lemezkiadó együttműködésének harmadik felvonása újra magyar címet kapott, amely nem más, mint a Hallgató. Még a járvány kitörése előtti “boldog békeidőkből” származó koncertfelvételről van szó, amit 2018-ban Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében vettek fel. A szintén az ECM csapatához tartozó Keller Quartettel közös anyagról beszélünk. A Keller András hegedűművész által vezetett vonósnégyes a klasszikus zene elitjéhez tartozik, nevük mindenhol jól cseng a világon.

A produkció tökéletes bizonyítéka annak, hogy a különböző világokból érkező muzsikusok milyen jól megtudják találni a közös nevezőt. A nyitottság a jazz egyik fő jellemzője, és ha a klasszikus zene képviselői is hajlandóak kitárni a kapukat, olyan zseniális felvételek születhetnek, mint a Hallgató.

Egyből felismerhető, szenzitív, mégis erővel-energiával teli gitározás, minden hang szívvel-lélekkel pengetve, meleg és telt hangszínt csalva elő a hangszerből, mely a Mennyországba enged betekintést a Hallgatónak. Ezt jelenti számomra Snétberger Ferenc és művészete. Kihagyhatatlan album, szóljon és szóljon! ~ Gáspár Károly (jazzma.hu)

Snétberger Ferenc – gitár
Keller András – hegedű
Környei Zsófia – hegedű
Homoki Gábor – mélyhegedű
Fenyő László – cselló
Lázár Gyula – bőgő

Tracklist:

01 – Concerto for Guitar and Orchestra “In Memory of My People” : 1. Hallgató. Adagio – Allegro (Arr. for Guitar and String Quintet)
02 – Concerto for Guitar and Orchestra “In Memory of My People” : 2. Emlékek. Adagio (Arr. for Guitar and String Quintet)
03 – Concerto for Guitar and Orchestra “In Memory of My People” : 3. Tánc. Allegro furioso (Arr. for Guitar and String Quintet)
04 – String Quartet No. 8 in C Minor, Op. 110 : 1. Largo (Live)
05 – String Quartet No. 8 in C Minor, Op. 110 : 2. Allegro molto
06 – String Quartet No. 8 in C Minor, Op. 110 : 3. Allegretto
07 – String Quartet No. 8 in C Minor, Op. 110 : 4. Largo
08 – String Quartet No. 8 in C Minor, Op. 110 : 5. Largo
09 – I saw my Lady weep (Arr. for Guitar and String Quartet)
10 – Flow, my tears (Arr. for Cello and Guitar)
11 – Adagio for Strings, Op. 11
12 – Your Smile
13 – Rhapsody I for Guitar and Orchestra (Arr. for Guitar and String Quintet)

https://zenekucko.com/snefeha

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

 

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 + 14 =

Password generation