Kaltenecker Zsolt – Analog Remains (2021) Twelvetones Production Music

Újra szólóban vonult stúdióba Kaltenecker, hogy nem kevesebb, mint 21 kompozícióját rögzítse. Ezúttal az akusztikus zongora mellett többségében az elektromos/digitális billentyűs hangszereket helyezte előtérbe, ami nem először fordul elő esetében.

Zsolt kapcsán sokunknak eszébe jut, hogy bizony hatalmas technikával rendelkező, virtuóz zongorista. Valóban így van ez, hiszen kivételes képességekkel rendelkezik a hangszerkezelés terén. Azonban nem ez a legfontosabb, hiszen úgy juttatja érvényre -jó értelemben véve- fölényes tudását, hogy az mindig együtt jár az ízléses, mondanivalóban gazdag zenével. Nincsen ez másként az Analog Remains esetében sem. Kaltenecker izgalmas világkörüli utazásra invitál bennünket, így juthatunk el a Közel- és Távol-Kelet különböző helyszíneire, vagy Európába érkezve a Cote d’Azur-re. De még a világűrbe is elrepülhetünk Zsolttal, például egy elhagyatott űrállomásra! Az ilyen jellegű melódiák mellett több dal is a 70-es, 80-as évek hangulatát idézte fel.

Kaltenecker hihetetlen fegyelemmel és pontossággal adja elő a többségében repetitív „groove”-val rendelkező szerzeményeket a lemezen. Teszi ezt oly könnyedséggel és zeneiséggel átitatva, hogy egy pillanatra sincsen „robotizált érzete” a produkciónak. Sőt, nagyon is emberi muzsika ez, tele érzelemmel, filozofikus gondolattal, amelyeket -azt gondolom- személyiségéből fakadóan nagy-nagy önuralommal, figyelve az arányokra interpretál a művész.

Ha nagyon szigorú és vaskalapos akarnék lenni, azt mondanám: az „Analog Remains” nem igazán jazz lemez. Improvizáció csak kis mértékben tűnik fel rajta, hiszen a számokat inkább előadási darabnak mondanám. A zongorista, zeneszerző mégis, szinte észrevétlenül, de beletudta csempészni a jazz érzését, kisugárzását az anyagba. ~ Gáspár Károly (jazzma.hu)

Tracklist:

01 – Alien Signal
02 – A Night in Tokyo
03 – Oriental Mood
04 – Levitation
05 – Rush Hours
06 – 70’s
07 – Himalaya
08 – Ritual
09 – Belle Époque
10 – Coffee Break
11 – Night Flight
12 – Feng Shui
13 – Wrong Time Wrong Place
14 – Lovers’ Gigue
15 – Remembering
16 – Côte d’Azur
17 – Tidal Wave
18 – Darjeeling
19 – Abandoned Space Station
20 – Droid Party
21 – Outer Space

https://zenekucko.com/kanarem

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 27

Publication author

offline 2 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

11 + 17 =

Password generation