Kampec Dolores – Kampec Dolores (1988) Ring Records

A Kontroll Csoport  feloszlása után viszonylag rövid időn belül a Kontroll tagjai öt másik együttesben léptek színre: Ági és Fiúk (egy időben Kamikaze), Balkan FuTourist, Kampec Dolores, Keleti Fény, Sziámi.
A Balkan már befejezte röpülését.
Ágiék és a Keleti Fény rendszertelenebbül, a Sziámi és a Kampec Dolores szorgosabban dolgozták végig az azóta eltelt időszakot. Produkciókból, utólag elég jól megtippelhető, ki mivel járult hozzá ahhoz, hogy a Kontrollból az lett, ami.

1983 nyarán, miután az addigi időszakot két monstre koncerttel lezárták, a Kontroll Csoport tagjainak el kellett dönteniük, hogyan, merre tovább.
Az eredményt tudjuk: szét. Hajnóczy Csaba lazább kereteket javasolt, a meglévő három énekesen kívül pedig egy negyedik, Kenderesi Gabriella felvételét, nem meglepő módon, hiába – négy szólóénekes valószínűleg valóban túlzás lett volna, még akkor is ha a negyedik hegedűn is játszik. Ujabb zenei elképzeléseit így a vele alakított Kampec Doloresben kezdte megvalósítani. Basszus- és második gitárosként tanítványa, Szineg Ildikó (Szini) állt be, állandó, hús-vér dobost sokáig nem találtak, de ez azért nem jelentett áthághatatlan akadályt, csak a dobgépet kellett megfelelően programozni, amit közös erővel meg is oldottak.
1985-ben Nico előtt léptek fel a Petőfi Csarnokban – ez talán addigi legfontosabb koncertjük -, jó egy év múlva pedig, 1986 decemberében, Hortobágyi László stúdiójában, a Mirage-ban felvettek egy nagylemeznyi anyagot, tíz számot, egyiket két változatban: úgynevezett demószalag, de nyilvánosságra hozásra alkalmas minőség, Made In Budapest, ezt a címet adták neki. 1987-ben Varsóban és Zürichben, játszottak, továbbra is dobgéppel.
1988 februárjában – a demót halló holland együttes, az Ex meghívására – Amszterdamba utaztak, hogy első nagylemezüket rögzítsék.
Ekkor már Szegvári Zoltán is tagja volt a zenekarnak, szaxofonozott, és mint mindenki, programozta a dobgépet. Egy squatban – lakás nélküli fiatalok által elfoglalt házban – laktak, tíz napig dolgoztak a stúdióban.
A demóhoz képest négy új szerzemény kapott helyet az albumon, amelyet a Konkurrel nevű kis holland független cég adott ki és terjesztett, itthon pedig a Ring vette át és hozta forgalomba.
Ehhez fogható zenét magyar lemezen én még nem hallottam.
Külföldin se, bár voltak szellemi rokonai, az kétségtelen.
Bátran fel lehet tenni a polcra a Velvet Underground, a Cocteau Twins és a Sugarcubes mellé.
Nem állt távol a korabeli brit indie-zenekarok világától, de csak saját magára hasonlított, dallamvilága és ritmikája révén pedig egyértelmű volt, hogy tőlünk való. Nyugat és Kelet megtermékenyítő találkozása a lemezstúdióban. Öntörvényű, kortárs popzene, minden számban két-három másikra elegendő
hangszerelési és kompozíciós ötlet. Titokzatosság, szenvedély, játékosság, varázs. A dallamok – másfél számot kivéve Kenderesi Gabi, Csaba felesége érzékeny énekével – hajlékonyan kígyóznak a kiséret örvényében, alámerülnek, felbukkannak: lélegzetelállítóan szép.” (Szőnyei Tamás, M.U.Z.I.K)

A számok:
1.Hajam, arcom
2.Ideje van
3.Holdsugár
4.Suhanni
5.Oly furcsákat
6.Budapest
7.Tűztó
8.Hejhó
9.Ikonok

https://zenekucko.com/01779

0

Visits: 30

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Kampec Dolores – Kampec Dolores (1988) Ring Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. A Kampec Dolores első albumát sosem adták ki cd-n. Pontosabban: eredeti formában sosem adták ki. Az első album 9 számot tartalmazott:
    https://www.discogs.com/release/1215668-Kampec-Dolores-Kampec-Dolores

    Megjelent egy válogatás cd, Kampec Dolores – Levitation + First Album = Levitáció & Első Nagylemez címmel. Azonban ezen a cd-n valószínűleg helyhiány miatt lemaradt egy szám: az Oly furcsákat (eredetileg az 5. szám az albumon).
    https://www.discogs.com/release/3029690-Kampec-Dolores-Levitation-First-Album-Levitáció-Első-Nagylemez-Two-Into-One
    Ezért ez a szám mindenütt hiányzik, itt is csak 8 számos!

    A történet tovább bonyolódik: az első albumnak azonban van egy holland kiadása, ami csak 8 számos, a számok sorrendje is eltér. Hiányzik róla az Ideje van és a Holdsugár, viszont tartalmazza a Láttam két kezét (I Saw Him On Two Hands).
    Holland verzió:
    https://www.discogs.com/release/1263724-Kampec-Dolores-Kampec-Dolores

    Összességében az Oly furcsákat és a Láttam két kezét csak ezen a holland nyomású LP-n és egy kazettán jelent meg:
    https://www.discogs.com/master/1840152-Kampec-Dolores-1984-1988

    Mindkét számot régóta keresem, ma felleltem. Ez szinte biztos, hogy a holland LP, szerencsére nagyon jó minőségű vinyl rip, csak a szünetekben hallani a sercegést:
    https://www.youtube.com/watch?v=vS43KfJlfX0

    A két hiányzó számot kivágtam ebből az anyagból és ide felmásoltam:
    https://data.hu/get/14084156/Kampec_Dolores_-_potlas_1988.zip

    Összességében tehát ez a csomag tartalmazza:
    az eredeti 5-ös számot (Oly furcsákat), és “bónusz” számot, a holland verzión megjelent számot, amit 10. számnak tekinthetünk. Célszerű a Kampec Dolores rajongóknak a hiányokkal kiegészíteni az itteni feltöltést és átszámozni az 5. számtól a többi számot.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 + 18 =

Password generation