Vedres Csaba – Ephata I. – Tortured & Formatted (2001) X-Produkció

Vedres Csaba

1. mottó: „…a műanyagot műanyagabbá kell tenni, és abban a pillanatban elkezd sírni, és abban a pillanatban a tortúra súlya alatt egy olyan sikolyt ad, mint a mártírok (…) Ezt a nagyon néma, cérnavékony sírást kell meghallani, amit ezek a tárgyak, ezek a lények, ezek a szituációk adnak. És itt van az én nagyon gyötrelmes és hányatott reményem, amit én legvégső bizalomnak nevezek.” (Pilinszky János)

2. mottó: „…egy süketnémát vittek hozzá…” (Márk 7, 32) 

“Két tárgyilagosnak szánt helyzetjelentés után a mai ember nyolcféle menekülésformájával ismerkedhet meg a hallgató. Menekülés belső lelkivilágomba, a szórakozásba, a nosztalgiába, a számítógépes szertartásokba, a depresszióba, a magunkba vetett reménybe, a szkepszisbe és az internetbe. Sűrített kép mindegyik, némi malíciával, bár egyik sem karikatúra. Lehet, hogy egyikünk-másikunk számára meglepő lesz a megszokottnál kicsit „egyszerűbb” hangzásvilág. Számomra szellemi kaland és mindenképpen kihívás.

Miután mindegyik menekülési kísérlet kudarcba fulladt, felvetődik a kérdés, merre tovább? A „halálalagút” váratlan találkozás, szembesülés a realitással, illúziók helyett a valósággal. Az illúzióvesztés első közelítésben mindig ijesztő, s talán fájdalmas is, ám benne rejlik a lehetőség, hogy valódibb emberekként kerüljünk ki belőle. A zárókép a „Bolond dala” Muszorgszkij „Borisz Godunov”-jából.
A történet azonban nem ér véget ezzel. A süketnéma, akinek nincs füle a hallásra, nincs szava az áldásra, csak az átkozódásra, meggyógyul, mert valaki azt mondja neki: „Ephata!” azaz „nyílj meg”. És hallani kezd, és beszélni kezd. Szavait még csak részben értem. Amit megpróbáltam fölfogni belőle, azt igyekszem közzéadni e lemez folytatásán, az Ephata II.-n. — Vedres Csaba”

A számok:
1. Tortured & Formatted 6:19
2. What A Still 2:30
3. Metamorphoses 4:50
4. Hitch-Hike To Las Vegas 4:10
5. Lay Down 2:24
6. Computer Heathen 3:11
7. Desert Blue Dawn 3:46
8. Soon 3:15
9. Black Flowers, White Flowers 4:07
10. Net Samba 3:40
11. What’s The Way 1:36
12. The Subway Of Death 16:15
13. Epilogue 1:43

A zenészek:
Vedres Csaba – Korg Trinity plus, Akai S–5000 sampler, ének, hangminták
Gyermán Júlia – hegedű, hangminta
Scheer József – hangminták
Winkler Balázs – trombita, hangminták
Horváth Krisztina – I. hegedű (Epilógus)
Lezsák Attila – brácsa (Epilógus)
Krommer Lúcia – cselló (Epilógus)

https://zenekucko.com/02050

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vedres Csaba – Ephata I. – Tortured & Formatted (2001) X-Produkció” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 + 2 =

Password generation