Chris Potter Circuits Trio – Sunrise Reprise (2021) Edition Records

Chris Potter amerikai szaxofonos az utóbbi években többször is remek albumokkal örvendeztetett meg bennünket. Kijelenthetjük, hogy Michael Brecker sajnálatosan korai halála óta az általa képviselt irányvonalat Potter viszi tovább. Persze a mindkettőjük közös pontja, a kortárs jazz ma már kiegészül a kornak megfelelő modern hatásokkal. Ehhez kellett megfelelő társakat keresni, és ez ebben a trióban meg is valósult. James Francies billentyűs (akinek második szóló lemeze néhány nap múlva jelenik meg a Blue Note kiadónál) nem véletlenül játszott az utóbbi években Marcus Miller és Pat Metheny zenekarában. Remekül tudja színezni a Potter által elképzelt zenét, hol akusztikus, hol pedig elektromos hangszerekkel, és a szólói is remekül illeszkednek a hang áradatba, néha megfékezve, néha tovább gerjesztve azt. Eric Harland az utóbbi 20 évben megszámlálhatatlan zseniális project-ben működött közre, az egyik legkeresettebb dobos. Bármit, bármikor el tud játszani. (Magyar vonatkozás: Lukács Miklós – Cimbalom Unlimited című, 5 évvel ezelőtti lemezén hallhatjuk.)

A Circuits Trio most megjelent albuma már a második kiadvány az angol Edition Records katalógusában. Tavaly szeptemberben, az amerikai korlátozások rövid szünetében tudtak találkozni és egy napra stúdióhoz jutni a hármas tagjai. A bezártság, a fellépések hiánya egy nagyon intenzív, felszabadult közös zenélést eredményezett, tele energiával, érzésekkel. A rövid rendelkezésre álló idő ellenére egy újabb remekmű született. A felvett 5 szám jelentős részében sodró lendületű, improvizatív zenét hallhatunk, remek szaxofonszólókkal, és zongora betétekkel. Nem fukarkodtak az elektronikával sem, Francies hangszerei mellett időnként Potter is billentyűkre vált, vagy éppen egy jól eltalált sampler-t használ. A kortárs zene keveredik a modern, groove-os hatásokkal, egy rendkívül hallgatható művet létrehozva.

Két számot mindenképp meg kell említeni, egy gyönyörű szaxofon-zongora duót kapunk The Peanut címmel, és a zárásként elhangzó, közel 25 perces Nowhere, Now Here/Sunrise Reprise, ami egy Tour de Force mindhármójuknak. ~ Simády Béla (jazzma.hu)

Chris Potter – szaxofon, fuvola, klarinét, billentyűsök, samplerek
James Francies – billentyűk
Eric Harland – dob

Tracklist:

01 – Sunrise and Joshua Trees
02 – Southbound
03 – Serpentine
04 – The Peanut
05 – Nowhere, Now Here/Sunrise Reprise

https://zenekucko.com/chriposurep

 

0

Visits: 7

Publication author

offline 7 nap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hét + 20 =

Password generation