Jethro Tull – Aqualung (1971) Chrysalis Records

Jethro Tull

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszázötödik (205) lemeze a brit Jethro Tull negyedik nagylemeze.

A Jethro Tull negyedik stúdióalbuma, az Aqualung borítóját Burton Silverman festette, a modell állítólag a kiváló zenész, Roy Harper volt.
Az album ötletének megszületéséről Göbölyös N. László többek között ezt írja: “Mocskos, szakadt, alig van foga, gonosz bszatír tekintetű, lábainál egy ronda korcs kutya. Parkokban, kapualjakban, járdaszigeten él. Éppen csak egy kis levegő jut neki a teremtés oxigén-csutoráján keresztül, amit Aqualungnak hívnak. Ezt a nevet adta neki az ellistenedett Ember is, aki Istent a maga sokféle képére teremtette. Aqualung a rock-mesevilág egyik halhatatlan figurája és a Jethro Tull időtlenné vált lemeze.
A londoni utcákat járva pillantotta meg modelljét az akkor 24 éves Ian Anderson (manapság inkább hozzánk jöhetne e célból), és a „homelessek” soesán eltöprengve írta meg a rock első, nyíltan „istenkáromló” lemezét, keserűen gúnyolódva az álszent ájtatosságon, az üdvhadsereg féle, keresztény mázzal leöntött lelkiismeret-nyugtató tevékenységen, az emberi önzés fokozatain, „Egyfelől némi bűntudat volt bennem, hogy ilyen sorsok is vannak, másfelől pedig átéreztem azt a félelmet és bizonytalanságérzést, amely az emberek többségét az ilyen alakok láttán eltölti” – mondta Aqualung alakjáról egy 1999-es interjúban Anderson.
A Jethro Tull e lemeztől kezdve tartozott a rock meghatározó bandái közé. Lemezei, bár Anderson sosem szerette a „concept-album” kifejezést (ennél csak a „progresszív rock” kifejezést utálta jobban) rendszerint egy-egy téma köré épültek fel.”

A számok:
01. Aqualung
02. Cross-Eyed Mary
03. Cheap Day Return
04. Mother Goose Aqualung
05. Wond’ring Aloud
06. Up To Me
07. My God
08. Hymn 43
09. Slipstream
10. Locomotive Breath
11. Wind Up

Az aktuális csapat: Ian Anderson – lead vocals, flute, acoustic guitar, soprano saxophone, violin; Martin Barre – guitar, lute; Jeffrey Hammond – bass, vocals; Barriemore Barlow – drums, percussion; John Evan – keyboards, piano, synthesiser.

https://zenekucko.com/01491

1

Visits: 22

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Jethro Tull – Aqualung (1971) Chrysalis Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Ezzel a lemezzel szerettem meg őket, és ismertem meg egy teljesen új zenei világot. Szerencsére többször koncerteztek nálunk is, a Petőfi csarnok szabadtéri színpadán tartott buli életem egyik legjobb koncertje volt.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 3 =

Password generation