Magma –  Mëkanïk Dëstruktïẁ Kömmandöh (1973) SEVENTH Records

Mint az az alábbiakból is kiderül egy elképzelt nyelv megalkotása és aktív használata nem kizárólag az írók kiváltsága, bár kétségtelen, hogy szükségeltetik hozzá egy nagy adag abból híres írói vénából.

1969-ben miután kilábal John Coltrane halála miatti depressziójából a francia jazz dobos Christian Vander Párizsban megalakítja a rendkívül impresszív nevű Uniweria Zekt Magma Composedra Arguezdra progresszív bandát. Persze ilyen névvel feláras a nyomdai munka a koncertekre szánt karszalagra és a jegyre, meg a rajongóknak is logopédiai gyakorlatokat kell végezniük skandálás előtt, szóval a nevet végül megvágták Magma-ra.

Ez a bejegyzés azért született, mert a Magma harmadik lemezét nem csak a rajongók népes tábora, de kritikusok is értékelték:

    • a franci kritikusok minden idők 33. legjobb francia lemezének tartják
    • 2015-ben pedig a Rolling Stone magazin a 24. helyre rangsorolta minden idők 50 legjobb progresszív albumot tartalmazó listájukon.

És még mindig nem tartunk a nyelvészetnél! Az előző, a Camel Mirage című lemezével foglalkozó bejegyzésemben már szóba került Tolkien a Fehér Lovas kapcsán és bár a hasonlóság innen indítva csekély, Vander a Magma lemezek irodalmához kitalált egy migrációs űrtörténetet a jövő Földjéről a Kobaïan bolygóra, amelyet 11 koncepciós albumban mesélnek el és amelyhez Vander létrehozott egy nyelvet amit a bolygó után szintén Kobaïan-nak keresztelt. Ez így még nem áll túl távol attól, hogy egyesek képesek a klingon gramatikára, de a Magma a lemezeiken a Kobaïan bolygón történteket Kobaïan nyelven énekelve mesélik el a hetvenes évektől kezdődően napjainkig.

A zenére én (hozzá nem értő) az érdekes jelzőt aggatnám, sohasem tartozott a nagy kedvencek közé és nekem kell egyfajta speciális, elrévedő hangulat a meghallgatásához, de az, hogy a szövegről, a történetről fogalmam sincs már inkább zavar (mellékesen megjegyzem, hogy nem értem például a Szaud-i rapper hölgy Leesaseal szövegeit sem, bár ettől még remekül alszom), mert sci-fi mindig az egyik kedvenc műfajom volt (ha valaki ismeri a történetet mert perfekt Kobaïan, akkor megoszthatná a az érdeklődőkkel).

Aki még nem hallotta őket és ezek után már nem is akarja, attól elnézést kérek mert veszít egy nagyon érdekes hangzást, egy kitűnő zenét a progresszív muzsika hőskorából. Aki meg ismeri az már úgy is elhelyezte a saját polcain.

A kiadvány zenei anyaga:

    1. Hortz Fur Dëhn Štekëhn Ẁešt
    2. Ïma Sürï Dondaï
    3. Kobaïa Iss Dëh Hündïn
    4. Da Zeuhl Ẁortz Mëkanïk
    5. Nëbëhr Gudahtt
    6. Mëkanïk Kömmandöh
    7. Kreühn Köhrmahn Ïss Dëh Hündin

Az előadók:

Klaus Blasquiz – vocals, percussion
Stella Vander – vocals
Muriel Streisfield – vocals
Evelyne Razymovski – vocals
Michele Saulnier – vocals
Doris Reinhardt – vocals
René Garber – bass clarinet, vocals
Teddy Lasry – brass, flute
Jean-Luc Manderlier – piano, organ
Claude Olmos – guitar
Jannick Top – bass
Christian Vander – drums, vocals, organ, percussion

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/3l0xw

1

Visits: 17

Publication author

offline 1 hét

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Magma –  Mëkanïk Dëstruktïẁ Kömmandöh (1973) SEVENTH Records

” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Kedves Levin!
    Köszönöm az elismerő szavakat és egyben elnézést kérek minimális aktivitás miatt, de az időmet jelenleg a munka és az otthonfelújítás szervezése, kivitelezése köti le és az sem segít, hogy nekem bizony egy-egy ilyen bejegyzés még 2-3 óráig tart (erősen gondolkodom, hogy hogyan lehetne automatizálni a nem kreatív tevékenységet, de használunk olyan web-es szolgáltatásokat, amiknél nem igazán látom reális esélyét), mivel sokszor csak a zene van meg és a mögöttes tudás, ismeret lényegében hiányzik, ezért elég sok időt kell fordítanom ‘kutatásra’ :). De ez nem panasz, hiszen minden új ismeret más megvilágításba helyezi az általunk érzékelt valóságot. A szomorú csak az, hogy a nap 24 órából és az éjszakából áll 🙂 és látom, hogy egyesek hogyan herdálják el ezt a nem megújuló erőforrásukat semmittevéssel, TV-vel meg ilyesmivel én meg háromszor ennyi időt is meg tudnék tölteni általam hasznosnak tartott tevékenységgel.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hat − egy =

Password generation