Neil Young – Harvest Moon (1992) Reprise Records

Neil Young

A kanadai Neil Percival Young (1945) példázza, hogy az Egyesült Államokon és Anglián kívül is van rockélet. Az énekes gitározik, játszik bendzsón, szájharmonikán, ukulelén, zongorázik. A rock and roll kétszeres halhatatlanja (szólóban és a Buffalo Springfield együttes tagjaként). Grammy- díjas, több alkalommal kapta meg a kanadai Juno Awardst.Kitűnő albumaival tarolt a listákon. Közel fél évszázadot töltött a színpadon. Mintegy negyven albuma jelent meg, fél tucat zenekarnak volt a tagja, vezetője, legismertebb a Squires, a Buffalo Springfield, a Crosby, Stills, Nash and Young, a Crazy Horse. A folk és rock mellett belekóstolt az elektronikus zenébe és a garázsrockba is. is. Előadóként és szerzőként megkerülhetetlen egyéniség a rocktörténelemben.

Tízévesen kezdett zenével foglalkozni, először bendzsón játszott, majd Hank Marvin (Shadows) hatására gitárra váltott. . Vonzódott a rockabillyhez, a doo woophoz, a rock and rollhoz és a rock különféle irányzataihoz is. Példaképei közé tartozott Elvis Presley, Fats Domino, Chuck Berry és Jerry Lee Lewis. Első zenekara a hatvanas évek elején a Squires. A hatvanas évek derekán áttelepült az Egyesült Államokba, s hamarosan barátságba került Joni Mitchell folkénekesnővel és Stephen Stills gitáros-énekes, dalszerzővel, akivel megalakították a Buffalo Springfileds együttest.
A társaság 1967-ben Montereyben aratott sikere ellenére feloszlott, 1968-ban megalakult a Woodstockban is remeklő Crosby, Stills, Nash and Young, de ezzel a formációval Neil Young kapcsolata laza maradt.
Saját szólópályáját építgetve első lemeze Ry Cooder és Jack Nitsche segítségével 1969-ben jelent meg, de az igazi feltűnést 1970-ben az After The Goldrushsal keltette, amely 6. helyezett volt a Billboard 200-on, a Harvest pedig 1972-ben vezette a listát.
A hetvenes évek első felében alakult meg a Crazy Horse, amellyel (megszakításokkal) évtizedeken át készítette a lemezeket és turnézott. Ebben az időszakban lemezt rögzített a The Stray Gators nevű formációval is.
Kitűnő lemezei közül is kiemelkedik ezekben az években a Time Fades Away, a Tonight’s the Night, a Zuma, a Comes a Time, a Rust Never Sleeps és a Live Rust. Szerepelt a The Last Waltzban, minden idők egyik legjobb koncertfilmjében. Rendezőként és zenészként több tucat film fűződik nevéhez.
A hetvenes években rendszeresen fellépett fesztiválokon, a Village Voice Magazin 1979-ben az évtized művészének kiáltotta ki. A nyolcvanas években lemezeit nem méltányolta sem a szakma, sem a közönség . Az 1989-es Freedom viszont a Rolling Stone magazin szerint az év albuma volt A kilencvenes évektől ismét kitűnő lemezeket készített, köztük a Harvest Moont.  (Kovács Miklós)

A dalok:
01. Unknown Legend – 4:32
02. From Hank to Hendrix – 5:12
03. You and Me – 3:45
04. Harvest Moon – 5:03
05. War of Man – 5:41
06. One of These Days – 4:55
07. Such a Woman – 4:36
08. Old King – 2:57
09. Dreamin’ Man – 4:36
10. Natural Beauty (recorded live at The Civic Auditorium, Portland OR, January 23, 1992) – 10:22

A zenészek: Neil Young – guitar, harmonica, banjo-guitar, piano, pump organ, vibes, vocals; Kenny Buttrey – drums; Tim Drummond – bass, marimba, broom; Ben Keith – pedal steel guitar, dobro, bass marimba, vocal; Spooner Oldham – piano, pump organ, keyboards; Linda Ronstadt, James Taylor, Nicolette Larson, Astrid Young, Larry Cragg – vocals.

https://zenekucko.com/05355

0

Visits: 22

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Neil Young – Harvest Moon (1992) Reprise Records

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhét + hat =

Password generation