Eric Clapton – Eric Clapton (1970/1995) Polydor/MFSL

Eric Clapton

Az 1945. március 30-án született Eric Clapton számos sikeres együttesben fordult meg. A Slowhand (Lassú kéz) művésznéven is ismert gitáros, énekes, szerző az első – még akusztikus – hangszerét 13 éves korában kapta. 1962-ben 17 évesen vásárolta első elektromos gitárját. Első együttesét, a Roostert 1963 elején alapította. Következő állomása, a sikerek elindítója a Yardbirds.
De itt sem töltött el hosszú időt; 65-ben távozik és John Mayall Bluesbreakers-ébe ment, hogy a mestertől tanulva technikáját tovább csiszolja, tökéletesítse. Ebben az állandóan változó felállású kísérő-zenekarban sem maradt sokáig. Úgy érezte többre képes, nem ez az igazi helye.
1966-os távozása után egy supergroup, a Cream oszlopos tagja lett. A Cream igazán nagy sikereket hozott számára. Ez idő tájt már egyre több olyan házfal volt Angliában, amelyet a “Clapton is God” felirat díszített a közrendfenntartók nem kis bosszúságára – akik nyilván nem rockrajongók. Ám az isteni gitáros ebben a formációban sem töltött el túl hosszú időt, hiszen a Cream 1968-ban feloszlott.
Ezután ismét egy supergroup következett, a rövid életű de annál fontosabb Blind Faith. Ez a banda mindössze egy albumot jelentetett meg, és egy 24 állomásból álló amerikai turné után – szinte már szabályszerűen – ez is felbomlott. Hogy mi lehetett az oka annak, hogy a leghíresebb zenészeket tömörítő együttesek – habár jelentősek voltak, mégis hamar szétestek?
A válasz valószínűleg az lehet, hogy ezek a zenészek mind máshol szereztek hírnevet maguknak, és a már híres, de addig más-más úton járt zenészeket a nagy üzleti fogás reményében a producerek és menedzserek igyekeztek egy bandába összehozni. Bár Clapton nyilatkozata szerint eleinte mindig és mindnyájan élvezték a nagy emberek összjátékát, együttműködését, de hamar rá is untak egymásra. Túlhajszolták őket a pénzéhes menedzsment tagjai. Ennek ellenére minden olyan lemez, amelynek számaiban Eric Clapton valaha is játszott, a remekművek közé tartozik. (literatura.hu)

Clapton a Yardbirds, John Mayall Bluebreakers-e, a Cream, és a Blind Faith után 1969. év végén nekiállt saját albumot készíteni.
Ez volt az első szólólemeze.

A számok:
1. “Slunky” Delaney Bramlett · Bonnie Bramlett · Eric Clapton 3:34
2. “Bad Boy” D. Bramlett · B. Bramlett · Clapton 3:34
3. “Lonesome and a Long Way from Home” D. Bramlett · B. Bramlett · Leon Russell 3:29
4. “After Midnight” J.J. Cale 2:51
5. “Easy Now” Clapton 2:57
6. “Blues Power” Clapton · Russell 3:09

1. “Bottle of Red Wine” Clapton 3:06
2. “Lovin’ You Lovin’ Me” D. Bramlett · B. Bramlett · Clapton 3:19
3. “Told You For the Last Time” D. Bramlett · B. Bramlett · Steve Cropper 2:30
4. “Don’t Know Why” D. Bramlett · B. Bramlett · Clapton 3:10
5. “Let It Rain” D. Bramlett · B. Bramlett · Clapton 5:02

A zenészek:
Eric Clapton – lead guitar, lead vocals
Delaney Bramlett – rhythm guitar, vocals
Leon Russell – piano
Bobby Whitlock – organ, vocals
John Simon – piano
Carl Radle– bass
Jim Gordon – drums
Jim Price– trumpet
Bobby Keys – saxophone
Tex Johnson – percussion
Bonnie Bramlett – vocals
Rita Coolidge – vocals
Sonny Curtis – vocals
Jerry Allison – vocals
Stephen Stills – vocals, guitar

https://zenekucko.com/06372

0

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc + három =

Password generation