Franz Schubert – Four Impromptus (Complete) (1991) Naxos Records

Franz Schubert (1979-1828) két, egyenként négy impromptu-t tartalmazó sorozatot írt. Az inpromtu eredetileg olyan költeményt jelentett, amit a művész hirtelen, egy-egy ötletének engedve alkot, nem pedig hosszas érési folyamat következtében vet papírra. Később a zeneművészetben a kifejezés önállósult, leginkább a zongorairodalomra jellemző műformává vált.

Haslinger, a kiadó jól számított, amikor francia című, hatásosnak ígérkező zongoradarabokat piacra dobta, mert ezek a zongora társadalmi térhódításából eredően igen kelendőnek bizonyultak a hangszert tanuló leányok és asszonyok körében. Ezúttal azonban a cím félrevezető volt, mert csapongó ábrándozás helyett szigorú formáló elv jegyében szerkesztett kompozíciókat foglal magában Schubert sorozata.

Jandó Jenő (1952) Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar zongoraművész azon kevesek egyike, akinek koncertjeit és lemezfelvételeit egyaránt dicsérik, amiért hűségesen valósítja meg a zeneszerző szándékát. Világhírnévre tett szert, mint a standard klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója (Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján). Ugyanakkor Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Liszt műveiből lemezre játszott egy válogatást a zeneszerző saját hangszerén. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták a Hungaroton lemeztársasággal készített felvételéért, amelyen Liszt posztumusz zongoraversenyét játssza. Jandó Jenő mindig is rendkívüli érdeklődést mutatott a kamarazene iránt, s annak előadását igen fontosnak tartja.

https://zenekucko.com/07804

0

Visits: 9

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 × három =

Password generation