Putumayo World Music

Az egész 1975-ben kezdődött, amikor a fiatal new yorki Dan Storper néprajzos egyetemi hallgató Kolumbiai tanulmányútjáról egy hatalmas faláda népművészeti tárggyal és textíliával tért haza.
Az East Side-on nyitott egy kis üzletet, melyet a Kolumbiai folyóvölgyről, Putumayo-nak nevezett el, s ahol népművészeti tárgyakat lehetett vásárolni, később közép-amerikai népművészeti stílusu női ruhákat terveztek és varrtak, hatalmas sikerrel.
1993-ban Storper, aki rajong a népzenéért, Putumayo World Music néven létrehozta lemezkiadó vállalkozását, amint nevéből is kitűnik, kifejezetten a világ népei zenéjének kiadása céljából.
Azóta a Putumayo világ egyik legelismertebb nép- és népzenei alapú (world) zenére szakosodott kiadója, sorozatban jelennek meg színvonalas válogatásalbumai.”Aki kimondottan utálja a világzenét, az is bátran vehet ezekből: igazán jó őket kézbe venni, egységes dizájnú, vonzó naiv festmények telepedtek a borítókra, jól mutatnak bármiféle polcon. A rajongók közül pedig azok az öreg harcsák is elégedetten rághatják a bajszukat, akik jól tudják különben: a válogatás mint “műfaj” amúgy nem a mélybúvároknak való. Még mindig nem kell beléjük hallgatni, hogy kitűnjék: a booklet-ekben az összes előadóról tisztességes mennyiségű és minőségű információn olvasható, eligazítva mindenekelőtt a nevük kiejtésében. No és nem utolsósorban: a szerkesztés is imponáló. Intenzív mélységek és magaslatok nem fenyegetik ugyan a hallgatót, a Putumayo mégis meggyőző koncepcióval, ízléssel és tájékozottsággal szemez a világzene rádióbarát felvételeiből. Melyek helytállnának akár egy butikban is, s mintha negyven-negyvenöt perces terjedelmük is a békebeli kazettás időket csalogatná elő.” (Marton László Távolodó, mancs.hu)”A világért sem tanácsos elfeledni: a Putumayo-lemezsorozat sosem vágyott többre, mint hogy tisztességes “háttérzenét” kínáljon. A sztori ismert: Dan Storper, a fonök tisztes hivatása szerint latin-amerikai csecsebecsék és ruhák árusításával foglalkozott, és azért készítette elso kompilációit, hogy a butikjában a választékhoz méltó muzsika szóljon. Aztán egyre macerásabb lett, hogy folyton kölcsönkérték a kazettáit, úgyhogy nem volt mese, nagyüzemi gyártásra kellett váltania, létrehozva egyszersmind a Putumayo World Music kiadót.Azóta Storper úr Amerika- és Európa-szerte újabb és újabb butikokat nyitott, a sorozata pedig már minden valamirevaló lemezboltban ott tündököl. Szolid ár, egységes és meglepően vonzó dizájn, a bogarászáshoz épp elég információ (angolul, franciául és spanyolul) – szögezzük hát le: ha ezek a válogatások nem is rázzák meg a világot, azért a maguk módján komolyan veszik. Ha úgy tetszik, a “vájtfülűség” nem a legerősebb oldaluk, de az ízléssel és az előadással nincs semmi baj.” (Marton László Távolodó, mancs.hu)

Putumayo Presents
The Best Of World Music, Vol.1: World Vocal (1993)
The Best of World Music Vol. 2: World Instrumental (1993)
The best of Folk Music: Contemporary Folk (1993)
The Best Of World Music: African (1993)
Kotoja – The Super Sawale Collection (1994)
The Best Of World Music:  Reggae (1994)
The Best of World Music: World Dance Party (1994)
Shelter: The Best Of Contemporary Singer-Songwriters [2 CD] (1994)
A Putumayo Christmas (1994)

The Dougie MacLean Collection (1994)
The Laura Love Collection (1995)
Women of the World – International (1995)
Women of the World – Celtic (1995)
The Toure Kunda Collection (1996)
The Dalom Kids and Splash Collection (1996)
A World Instrumental Collection (1996)
A Celtic Collection (1996)
A Putumayo Blend: Music from the Coffee Lands (1997)
Putumayo Presents: World Hits (2007)

Views: 202

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

10 + tizenkilenc =

Password generation