Bobby McFerrin – Simple Pleasures (1988/1990) EMI/Capitol

Bobby McFerrin

A New Yorkban, 1950-ben született Bob McFerrin elsősorban dzsesszénekes, de a pop nyelvén is van mondanivalója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a “Don’t Worry, Be Happy” (Ne aggódj, légy boldog) című dala, amely a Billboard százas listáját vezette, emellett három Grammy-díjat is kapott érte.A dzsessz értékeit felhasználta és felhasználja a popzenében, és ez fordítva is igaz. Egyedülálló énekes, zongorista és szerző, aki családi alapon került zeneközelbe: apja a New York-i Metropolitan operaénekese volt, anyja is kórusban énekelt, később a zenetudományok doktora lett. Csodagyereknek tartották – ötéves sem volt még, amikor már saját “szerzeményekkel” próbálkozott. Később megtanult zongorázni, a zeneelmélettel és a zeneszerzéssel is megismerkedett a Sacramento State College-ban.

Különleges, egyedülálló és zseniális énektechnikájával bármilyen hangszert képes hangjával utánozni, igazi egyszemélyes zenekar. Összesen tíz Grammy-díjat gyűjtött be, az első kettőt 1986-ban kapta, 1988-ban három továbbival gazdagította gyűjteményét. Az év dzsesszénekesévé választották 1989-ben.
A “Don’t Worry, Be Happy” mellett a “Thinking About Your Body”-val és a Cream együttes “Sunshine of Your Love” című dalával nyerte el a szakmabeliek és rajongói elismerését. Nagy sikerei közé sorolják Voice és Simple Pleasures című albumait – közülük az utóbbi első helyezett volt. Összesen 18 albuma és két válogatása jelent meg, és húszmillió példányban kelt el. Első helyezett albumán kívül is több az élmezőnybe került. Készített lemezt Chick Coreával, Béla Fleckkel, Peter Gabriellel, Herbie Hancockkal, Al Jarreau-val és Chaka Khannal is.

Az énekes zseni csak egyszer járt hazánkban, 2004. május 24-én Budapesten, az Erkel Színházban adott két hangversenyt, amelyekre a jegyek hetekkel korábban elkeltek.

A lemez tartalma:
01 Don’t Worry, Be Happy
02 All I Want
03 Drive My Car
04 Simple Pleasures
05 Good Lovin’
06 Come To Me
07 Suzie Q
08 Drive
09 Them Changes
10 Sunshine Of Your Love

https://zenekucko.com/04356

0

Visits: 9

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Bobby McFerrin – Simple Pleasures (1988/1990) EMI/Capitol” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz − három =

Password generation