Annie Lennox – Live in Central Park (2000) BMG Arista

Ann-Lynne Griselda Lennox 1954. december 25-én született a skóciai Aberdeen városában. Gyerekkorában zongorázni és furulyázni tanult, majd később ösztöndíjat kapott a Londoni Királyi Zeneakadémiára. A végső vizsgák előtt azonban kirúgták az akadémiáról, így az ifjú Annie nappal dolgozott, és éjszakánként bárokban énekelt. A hetvenes évek végén találkozott Dave Stewarttal, aki éppen egy zenekar alapításán fáradozott Peet Coombes társaságában. The Tourists néven 1979 és 1980 között három albumot adtak ki, legismertebb daluk egy Dusty Springfield feldolgozás volt. Időközben Annie és Dave egymásba szeretett, és a zenekarban egyre nőttek az ellentmondások a tagok között. 1980 végén a pár kivált az együttesből és megalapították a nyolcvanas évek egyik meghatározó new wave zenekarát, Eurythmics néven. Bő tíz éves pályafutásuk alatt a duó egyre inkább a rockosabb hangzás felé húzott. 1990-es We Too Are One lemezük viszonylagos kudarca után Lennox bejelentette, hogy két év „szülési” szünetet tart. Valóban megszületett első gyermeke, de ezzel egyidejűleg a csapat is feloszlott, és Lennox hozzálátott első szólólemeze felvételeihez.
A Diva című korong 1992-ben jelent meg, és a közönség egy érettebb Annie Lennox-szal ismerkedhetett meg. A lemez a három Grammy-jelölés mellett a Brit Awards-on elnyerte az év albumának járó elismerést. Egy évvel később az énekesnő népszerűségét tovább növelte a Drakula filmzenéjén szereplő Love Song For A Vampire című dal. Következő nagylemeze Medusa címmel 1995-ben látott napvilágot, és feldolgozásokat tartalmazott. Az album külön érdekessége, hogy csak férfi előadók szerzeményeit dolgozta fel az énekesnő, köztük a “No More I Love You’s” című dalért Grammy-díjat kapott. Bár következő szólólemeze csak 2003-ban jelent meg Bare címmel, Annie addig sem tétlenkedett: 1998-as koncertlemeze után 1999-ben újra összeállt Dave Stewarttal, hogy felvegyék a Peace című nagylemezt, és közösen vehessék át a Brit Awards életműdíját (Annie hat alkalommal is elnyerte a legjobb női előadó díját a Brit Awardson).
Az ezredforduló előtt a duó reneszánszát élte és turnézni is elindult az új dalokkal, a koncertsorozat azonban hirtelen abbamaradt Annie hátsérülése miatt. A rajongók legnagyobb bánatára azóta nem hallani a Eurythmicsről, bár sokan még egy új lemezben reménykedtek. Lennox újra visszatért a családi élethez, és csak évente pár fellépést vállalt el. Ezek közül kiemelkedik az angol királyné 50. születésnapján elénekelt két dal. 2002-ben Lennox újabb fontosabb szakmai elismerést vehetett át: a Billboard magazin is életműdíjjal jutalmazta.
Az énekesnő karrierjének egyik legutóbbi állomása A Gyűrűk Ura harmadik részében felcsendülő Into The West című betétdal volt, amiért Lennox a Golden Globe-díj mellett az Oscar-díjat is megkapta.

A koncert videójáról lecsipegetett számok:

1. Money Can’t Buy It
2. Legend in My Living Room
3. Who’s That Girl?
4. You Have Placed a Chill in My Heart
5. Little Bird
6. Walking on Broken Glass
7. Here comes the Rain again
8. Why
9. Something So Right (Studio version with Paul Simon)

https://tinyurl.com/y9ucogvt

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Annie Lennox – Live in Central Park (2000) BMG Arista” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 − 11 =

Password generation