The Modern Jazz Quartet – Plastic Dreams (1972) Atlantic Records

A konzervatív bopot és cool jazzt játszó zenekar eredeti tagjai, Milt Jackson vibrafonos, John Lewis zongorista és zenekarvezető, Ray Brown bőgős és Kenny Clarke dobos először Dizzy Gillespie big bandjében játszottak együtt 1946-ban. 1951-52 között ők négyen mint Milt Jackson Quartet készítettek felvételeket. Amikor 1952-ben az első olyan album elkészült, amelyen már a Modern Jazz Quartet név szerepel, Ray Brownt felváltotta Percy Heath. Az együttes 1954-től játszott rendszeresen különböző nightclubokban és koncerttermekben. A következő évben Clarke helyét Connie Kay foglalta el a dobok mőgőtt, s így kialakult a klasszikus MJQ-felállás. Felvételeik és nemzetközi koncertturnéik kiemelkedő színvolanálnak köszönhetően hamarosan nagy elismertségre tettek szert. 1960 nyarán átmenetileg feloszlottak, hogy John Lewis zeneszerzői és tanári tevékenységét folytathassa, közben pedig a többi tag is szólókarrierjével foglalkozhasson. 1974-ben, elsősorban annak köszönhetően, hogy Jackson minden idejét saját zenéjéne kívánta fordítani, a MJQ végleg feloszlott, de alkalmanként rövid koncertturnékra ismét összeálltak. A ’80-as évek elején évente több hónapot is együtt töltöttek a tagok, s még a ’90-es években is többfelé felléptek. Fennálásuk alatt számos vendégmuzsikus megfordult náluk, többek közt Jimmy Giuffre, Sonny Rollins, a Beaux Arts Vonósnégyes, egy szimfonikus zenekar Gunther Schueller vezetésével és a Swingle Sisters. Connie Kay egészségi állapota a ’90-es évek elején romlani kezdett, többször Mickey Roker ugrott be helyette, 1995-ben bekövetkezett halála után pedig Albert „Tootie” Heath – Percy testvére – lett az együttes dobosa. 1999 októberében Milt Jackson, 2001 márciusában pedig John Lewis is elhunyt. A Modern Jazz Quartet a jazztörténet egyik leghosszabb ideig fennálló formációja volt. (fidelio.hu)

A számok:
01. Walkin Stomp
02. Dancing
03. Plastic Dreams
04. Variations on a Christmas Theme
05. Trav’lin
06. Piazza Navona
07. England’s Carol
08. Blues In The Bergerie
09. Romance
10. The Trip

A lemez felvételeit készítő zenészek: John Lewis – Piano, Harpsichord; Milt Jackson – Vibraphone; Percy Heath – Bass; Connie Kay – Drums, Percussion
+
Snooky Young- Trumpet; Garnett Brown – Trombone; Don Butterfield – Tuba; Joe Newman – Trumpet; James Buffington – French Horn.

https://tinyurl.com/y94qbkhw

0

Visits: 13

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × 3 =

Password generation