Kampec Dolores – Kampec Dolores (1988) Ring Records

“A Kontroll Csoport 1983-as feloszlása után viszonylag rövid időn belül a Kontroll tagjai öt másik együttesben léptek színre: Ági és Fiúk (egy időben Kamikaze), Balkan FuTourist, Kampec Dolores, Keleti Fény, Sziámi. A Balkan már befejezte röpülését. Ágiék és a Keleti Fény rendszertelenebbül, a Sziámi és a Kampec Dolores szorgosabban dolgozták végig az azóta eltelt időszakot. Produkciókból, utólag elég jól megtippelhető, ki mivel járult hozzá ahhoz, hogy a Kontrollból az lett, ami.
1983 nyarán, miután az addigi időszakot két monstre koncerttel lezárták, a Kontroll Csoport tagjainak el kellett dönteniük, hogyan, merre tovább. Az eredményt tudjuk: szét. Hajnóczy Csaba lazább kereteket javasolt, a meglévő három énekesen kívül pedig egy negyedik, Kenderesi Gabriella felvételét, nem meglepő módon, hiába – négy szólóénekes valószínűleg valóban túlzás lett volna, még akkor is ha a negyedik hegedűn is játszik. Ujabb zenei elképzeléseit így a vele alakított Kampec Doloresben kezdte megvalósítani. Basszus- és második gitárosként tanítványa, Szineg Ildikó (Szini) állt be, állandó, hús-vér dobost sokáig nem találtak, de ez azért nem jelentett áthághatatlan akadályt, csak a dobgépet kellett megfelelően programozni, amit közös erővel meg is oldottak.
1985-ben Nico előtt léptek fel a Petőfi Csarnokban – ez talán addigi legfontosabb koncertjük -, jó egy év múlva pedig, 1986 decemberében, Hortobágyi László stúdiójában, a Mirage-ban felvettek egy nagylemeznyi anyagot, tíz számot, egyiket két változatban: úgynevezett demószalag, de nyilvánosságra hozásra alkalmas minőség, Made In Budapest, ezt a címet adták neki. 1987-ben Varsóban és Zürichben, játszottak, továbbra is dobgéppel.
1988 februárjában – a demót halló holland együttes, az Ex meghívására – Amszterdamba utaztak, hogy első nagylemezüket rögzítsék. Ekkor már Szegvári Zoltán is tagja volt a zenekarnak, szaxofonozott, és mint mindenki, programozta a dobgépet. Egy squatban – lakás nélküli fiatalok által elfoglalt házban – laktak, tíz napig dolgoztak a stúdióban. A demóhoz képest négy új szerzemény kapott helyet az albumon, amelyet a Konkurrel nevű kis holland független cég adott ki és terjesztett, itthon pedig a Ring vette át és hozta forgalomba.
Ehhez fogható zenét magyar lemezen én még nem hallottam. Külföldin se, bár voltak szellemi rokonai, az kétségtelen. Bátran fel lehet tenni a polcra a Velvet Underground, a Cocteau Twins és a Sugarcubes mellé. Nem állt távol a korabeli brit indie-zenekarok világától, de csak saját magára hasonlított, dallamvilága és ritmikája révén pedig egyértelmű volt, hogy tőlünk való. Nyugat és Kelet megtermékenyítő találkozása a lemezstúdióban. Öntörvényű, kortárs popzene, minden számban két-három másikra elegendő
hangszerelési és kompozíciós ötlet. Titokzatosság, szenvedély, játékosság, varázs. A dallamok – másfél számot kivéve Kenderesi Gabi, Csaba felesége érzékeny énekével – hajlékonyan kígyóznak a kiséret örvényében, alámerülnek, felbukkannak: lélegzetelállítóan szép.” (Szőnyei Tamás, M.U.Z.I.K)

A számok:
1.Hajam, arcom
2.Ideje van
3.Holdsugár
4.Suhanni
5.Oly furcsákat
6.Budapest
7.Tűztó
8.Hejhó
9.Ikonok

http://tinyurl.com/y4wsbpol

1

Hits: 86

Publication author

offline 8 óra

Levin

2 548
Comments: 1460Publics: 3558Registration: 22-09-2017

Kampec Dolores – Kampec Dolores (1988) Ring Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..