Dresch Quartet – Élő nád (2005) X-Produkció

“A Zeneakadémia amolyan “szent” hely a magyar zenei életben. Az ott megrendezett koncerteknek különleges fontosságot tulajdonítanak muzsikusok és hallgatók egyaránt. Ez fokozottan igaz a jazzre, hiszen ezt a műfajt sokáig e helyre be sem engedték.

Dresch Mihály azidőtájt volt ötvenéves, mikor az itt szóbanforgó koncert megtörtént. Dresh Misi együtt nőtt fel, és töltötte el a mögötte álló éveket azzal a nehezen meghatározható jelenséggel, amit ma magyar jazznek nevezünk.

Élő nád, így a lemez címe. Bizony együtt rezgett, rezeg éltünkkel az a jó erős nád Dresch Dudás Mihály hangszerének fúvókájában. Az évek során koncertről koncertre, lemezről lemezre dalainak áradó, soha be nem fejeződő ciklusával közli velünk kutatásainak aktuális eredményeit, hogy mi van a magyar zene és a coltrane-i zene lelkének mélyén, ami szavakkal megmagyarázhatatlanul közös, és oly magától értetődően egyesül. Cosmic music, így a terminus Coltrane-től.

“A Dresch-ciklus jelenlegi fejezete már nem tesz minduntalan egyértelmű utalásokat a zene konkrét genetikai eredetére. Van ugyan nyilvánvalóan erdélyi román furulyazene vagy buzai dal, de a szél (ezen a koncerten is) arra fúj, amerre akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy (János evangéliuma 3,8).

A cimbalom hangja, ami a Dresch kvartett előző kiadásaiban is meg-megjelent, Lukács Miklós keze alól éteri magasságokba emelkedik. Az idő múlásával a duhaj tánclépések meglassultak, de a sirató, a sóhajkeserű, a bánat-bánat, a magyar blues minden Dresch-fejezetben jelen van.” (Szigeti Péter Gramofon)

A zene:
1 Szélben / In The Wind 12:27
2 Erdélyi Román Furulyazene / Transilvanian-Romanien Flute Music (Traditional) 7:54
3 Bodrita 12:00
4 Ég Madara / The Sky’s Bird 13:32
5 A Varázsló Kertje / The Wizards Garden 3:33
6 Búzai Dal / Songs From Búza (A Village In The Mezőség, Region Of Transilvania) 14:32
7 Bánat-bánat / Sorow-Sorow 12:42

A zenészek:
Cimbalom – Lukács Miklós
Double Bass – Szandai Mátyás
Drums – Baló István
Tenor Saxophone, Soprano Saxophone, Flute, Vocals, Composed By – Dresch Mihály

Tracks 1 to 6 recorded at Budapest Music Academy on November 19, 2005.
Track 7 recorded at Porgy & Bess Club, Wien

https://zenekucko.com/07329

0

Visits: 66

Publication author

offline 10 óra

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × egy =

Password generation