Sierra Leone’s Refugee All Stars – Living Like a Refugee (2006) Anti

“Sierra Leone Afrika nyugati partjainál fekszik. Még a 18. század végén telepítettek ide Amerikából, Afrikából és Ázsiából származó londoni színesbőrű rabszolgákat. Nehézkesen, de sikerült végül megtalálni a helyüket, 1792-ben megalapították Sierra Leone fővárosát Freetownt. Cirka ötven éve, hogy az ország felszabadult a gyarmatiság alól, azóta sorra jönnek a puccsok, egymás kezéből veszik ki a hatalmat politikusok, hadurak, üzletemberek és egyéb bűnözők.

Azt hiszem tipikus afrikai történet. ’91-től 2002-ig csúnya polgárháború tizedelte a lakosságot, a nép nem nézte jó szemmel, hogy az iszonyat mennyiségű (azóta már kimerült) gyémántkészletet ellúzerkodja az ország korrupt vezetése. Tíz év alatt 50.000-en vesztették életüket a polgárháborúban, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat, és a szomszédos Guineába, Libériába letelepedni.
Egy guineai menekült táborban talált egymásra a zenekar három tagja, Reuben Koroma, felesége Grace, és Francis “Franco” John Langba. Reuben és Franco freetown-i profi zenészként éltek a harcok előtt, találkozásukkor viszont életükből már semmi nem maradt, csak azok a borzalmak, amik családjuk elvesztését jelentették. Röviddel találkozásuk után táborukban harcok törtek ki, így el kellett hagyniuk átmeneti otthonukat, és tovább vándorolni egy újabb táborba. Itt találtak rá aztán a zenekar többi tagjára, Arahim “Jah Voice”-ra, Mohammed Bangura-ra és Alhadji “Black Nature” Jeffrey Camara-ra. Zenekaruk célja megismertetni a világgal Sierra Leone és az onnan elmenekülni kényszerült emberek helyzetét. Zenéjük reményt ad, és segít feldolgozni azt a rengeteg fájdalmas élményt, amit az ott élők és a zenekartagok szinte kivétel nélkül átéltek. Mindenük elvesztését, családjuk lemészárlását, a nők megerőszakolását, rokonaik megkínzását.
2006-os első lemezük a “Living Like A Refugee” tradicionális afrikai zenei elemekből építkezik. Minden számukat áthatja az optimizmus és a vidámság, zeneterápiára tökéletes. A tipikus afrikai törzsi dallamok mellett a lemezen meghatározó stílus a reggae is. Olyan szokásosnak mondható témákat vesznek elő, mint a Peace-Love-Unity, minden számban előkerül Jah, de még a global warmingról is énekelnek. Fő vonaluk viszont a menekültek élete, a polgárháborús harcok szörnyűségei, és a politika. Mindkét albumuk tökéletes minden élethelyzethez, otthoni félhalk háttérzenének éppúgy, mint nyári szabadtéri bulira talpalávalónak. Árad a positive vibration.”  – írta az azóta sajn os már megszűnt Popisso90s blogon Beatedukator.

«Made up of former displaced persons from the killing fields of Sierra Leone, members of the Refugee All Stars (a.k.a. R.A.S.) were forced to flee for their lives during the 1990s, fanning out into nearby West African nations. Through continued hard times, bandmates Reuben M. Koroma, Francis (Franco) Langba, and Abdul Rahim (Arahim) Kamara entertained and heartened their compatriots with truthful, gently satiric, liltingly infectious tunes. Filmmakers Banker White and Zach Niles made a prize-winning documentary about the band’s courageous struggle, thereby bringing their story to an international audience. Backed by Keith Richards, Sir Paul McCartney, and other socially conscious celebrities, R.A.S. embarked on a rapturously received world tour and were at long last able to augment their earlier, but nonetheless invaluable, field recordings with professionally engineered studio tracks. The resulting seventeen songs travel through deceptively relaxed Sierra Leonean Palm Wine music, triple-rhythmed gbute vang and reggae-like sounds (complete with toasting), Nigerian Afro-Beat, and even echoes of Congolese soukous. Backed by sweet yet astringent vocal harmonies, sultry guitars, homemade percussion, and playfully retro-sounding organ riffs, each selection reveals still another facet of a bittersweet but ultimately triumphant saga of survival. At long last, Sierra Leone’s Refugee All Stars are poised to become the superstars they were always destined to be.» (Christina Roden, Amazon)

A számok:

01. Living Like A Refugee
02. Soda Pop
03. Weapon Conflict
04. Bull To The Weak
05. Big Lesson
06. Let We Do We Own
07. Smile
08. Compliments For The Peace
09. Pat Malonthone
10. Garbage To The Showglass
11. Akera Ka Abonshor
12. Kele Mani
13. I’m Not A Fool
14. Ya N’Digba
15. Refugee Rolling
16. Monkey Work
17. Ma Fo Ya

http://tinyurl.com/yavaxm8u

0

Visits: 4

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 − 10 =

Password generation