Weather Report – Live In Berlin 1975 (2011) MIG

Az együttest Joe Zawinul (1932 – 2007) billentyűsök, és Wayne Shorter (1933) nádfúvós hangszerek alapították. A rendkívül felkészült Weather Report a hetvenes évek azon együtteseinek egyike, amelyek közvélekedés szerint feltalálták a jazzrock fúziós zenét.

1969 és 1971 között mindkét alapító Miles Davis együttesében játszott, szerepeltek azon a Bitches Brew albumon, amely a döntő áttörést hozta az elektromos hangszerek használatában a jazzben.

A Weather Report első felállásában Airto Moreira (1941. augusztus 5-én született a brazíliai Itaiopolisban, ütőhangszerek) és Miroslav Vitous (1947. december 6-án született Prágában, Csehszlovákia) szerepeltek. A CBS Records szerződtette a bandát, amelynek első albumán Shorter és Zawinul kompozíciói szerepeltek, és a felállás a bestsellerré vált Sing The Body Electric-en kibővült Eric Gravatt dobossal és Dom Um Romao ütőssel. A felvételek között volt Zawinul ambiciózus “Unknown Soldier” címe, a háborút megidéző dala. A hetvenes évek közepén további rock ritmuselemeket és az elektromos technológia újabb ketyeréit alkalmazta, ennek eredménye a Black Market címe album volt, amelyen Zawinul szintetizátoron játszott, és ekkor lépett fel először a bandával Jaco Pastorius, a briliáns elektromos basszista. Pastorius 1980-ban elhagyta az együttest, drogproblémái akadályozták karrierjét, és 1987-ben elhunyt.

A Weather Report pályája a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején volt a csúcsponton, amikor az együttes négytagú volt, Peter Erskine dobolt (1954. május 5-én született a New Jersey állambeli Somers Pointban, Egyesült Államok), Pastorius és a két alapító tag volt a felálIás. 1982-ben Omar Hakim került az együttesbe, aki korábban George Bensonnal muzsikált, és a Weather Report történetében a Procession-on először volt ének. Az énekes Janis Siegel volt a Manhattan Transferből. A nyolcvanas évek közepén Zawinul és Shorter szólóalbumokat készítettek, mielőtt 1986-ban feloszlatták volna az együttest. Shorter saját kisegyüttest vezetett, Zawinul megalakította a Weather Update-et, amelyben Steve Khan gitározott és Omar Hakim ütőzött, Peter Erskine dobolt. Omar Hakim nagy sikert aratott turnézó dobosként, amikor Sting és Eric Clapton kíséretében szerepelt. (Jazz-zenészek Lexikona)

A számok:

1. Freezing Fire (8:21)
2. Scarlet Woman (8:43)
3. Mysterious Traveller (4:48)
4. Badia / Boogie Woogie Waltz (19:44)

A zenészek:
Chester Thompson – Drums
Alphonso Johnson – Electric Bass
Joe Zawinul – Synthesizer, Electric Piano [Fender Rhodes], Grand Piano
Wayne Shorter – Tenor Saxophone, Soprano Saxophone
Alex Acuña – Percussion

http://tinyurl.com/yaaj38wt

0

Visits: 21

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Weather Report – Live In Berlin 1975 (2011) MIG” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz + hét =

Password generation