Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen (1968/2007) CBS

Leonard Cohen

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száztizennegyedik (114) lemeze a kanadai Leonard Cohen bemutatkozó albuma.Leonard Norman Cohen (1934-2016) középosztálybeli, kanadai-zsidó családban született. Kilenc éves amikor apja meghal, így édesanyja az aki irodalmi próbálkozásaiban támogatja. Szabadelvű, intellektuális környezetéből hozza magával irodalmi műveltségét és mélységes szabadság szeretetét, valamint vonzalmát a miszticizmus iránt, mely dalaiban is oly gyakran megjelenik. Tizenhárom éves amikor egy lány meghódításának reményében előszőr gitárt ragad, és technikai tudása hamarosan olyan szintű, hogy country zenészként felléphet kissebb lebujokban. Meg is alakítja Buckskin Boys nevű együttesét amely Montreál kávézóinak megszokott fellépőjévé válik. 17 évesen beiratkozik a McGill University-be, ahol hamarosan az egyetemi “bohémvilág” közkedvelt figurájává válik. Ebben a periódusban főleg költészettel foglalkozik és 1955-ben megjelenik első kötete a Let Us Compare Mythologies. A könyv nagyon meleg kritikai fogadtatásban részesül, de nem sokan vásárolják. Következő kötete 1961-ben jelenik meg The Spice Box Of Earth címen, és hatalmas nemzetközi sikert arat. Innentől kezdve Cohen a kanadai irodalmi élet egyik vezetúő figurája, akinek írásait megkülömböztetett figyelemmel kíséri a kritika. A könyv bevételeinek hála megengedhet magának egy világkörüli utazást és egy hosszab görögországi kitérőt. Ennek hozományaként 1963-ban mehjelenik A kedvenc játék című, magyarul is elérhető regénye melyet 1966-ban a Szépséges lúzerek követ. Ez utóbbi olyan sikeres lett, hogy Cohent a kritikusok már James Joyce-hoz hasonlítgatták. És ekkor, írói-költői pályafutásának delelőjén, hirtelen Nashvillbe költözött, a country zene mekkájába, hogy megkezdje énekesi-zeneszerzői karrierjét. Ekkor írt dalainak többségét Judy Collins vitte sikerre, köztük a késöbbiekben Cohen által is előadott Suzanne-t. Judy Collins volt az aki bátorította Cohent, ne csak dalokat írjon, adja is őket elő. Cohen első nyilvános fellépésére 1967-ben a newporti folk fesztiválon került sor, amit egy televizíós fellépés követett a CBS-nél. Ekkor fedezi fel John Hammond, a híres producer aki leszerződteti a Columbia lemeztársasághoz. Songs Of Leonard Cohen címen 1968-ban kerül a piacra első nagylemeze, mely intellektuális szövegei ellenére nem várt sikert arat. A kritika Cohenben vélte felfedezni azt az előadót aki betölti a Bob Dylan és Paul Simon között tátongó stílusbeli űrt.
Még ebben az évben kitüntetik a legrangosabb kanadai irodalmi díjjal, de Cohen életét ekkor kizárólag a zene tölti be. New Yorkban lakik a Chelsea Hotel-ben, szomszédja Janis Joplin akivel rövid de viharos szerelmi kapcsolatot folytat. Következő korongja a Songs From A Room, amelyen már teljes egészében kikristályosodik a Cohen-i stílús: sötét hangvételű, balladisztikus jellegű, félig mesélt, félig énekelt számok, összetett jelképeket használó poétikus szöveg és könnyen követhető nagyszerű dalamvezetés. Ennek a stílusnak a jegyében készült a Songs Of Love And Hate valamint a New Skin for Old Ceremony. Mindeközben sokat túrnézott az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben amely fellépések anyagát az 1973-as Live songs című korong őrzi. 1974 és 1977 között főleg költészettel foglalkozott, megjelentetve egy újabb verses kötetet, majd előrukkolt a Death Of A Ladies’ Man című albummal, mely meglepetésre, nem a megszokkot folkos hangzásvilágot hozta, hanem egy szintetizátorra épülő populárisabb stílust képviselt. Ez lett Cohen legvitatottabb alkotása, melynek létrejöttében a főszerepet Phil Spector producernek tulajdonítják. Következő korongja a sokkal hagyományosabb hangvételű Recent Songs, melyen Cohen maga vállalta a produceri szerepkört is.
1984-ben kiadja a The Book Of Mercy című, vallásos-misztikus kötetét és megjelenteti a Various Positions című albumát. A korongon együtt énekel Jennifer Warnes-el aki már korábbi lemezein is közreműködött. Ez a lemez tartalmazza a Dance Me To The End Of Love című számot mely a világ minden táján sikert aratott, valamint a Hallelujah című dalt melyet a kor számos sikeres előadója műsorára tűzött. A nyolcvanas évek alkotásaira az I’m Your Man című album teszi fel a koronát, hiszen ez lett az egyik legnagyobb kasszasiker. A 92-ben megjelent The Future egy prófétai hangvételű korong, bibliai utalásokkal és Cohentől szokatlan módón optimista kicsengéssel. A lemezbeutató turné után elvonult a világtól és a Mount Baldy Zen központban töltött éveket, ahol aztán a kilencvenes évek végén szerzetessé szentelték. Innen teljesen feltöltődve, sok új zenei anyaggal érkezett, melyek többsége a Ten New Songs című albumon jelent meg. (literatura.hu)
Leonard Cohen debütáló nagylemeze Amerikában csak a 83. helyet érte el a Billboard listáján (csak 1989-ben lett aranylemez), Európában azonban nagyobb siker volt (az Egyesült Királyságban a 13. helyet szerezte meg, és majdnem másfél évig maradt a listákon).

A dalok:
01. Suzanne 3:48
02. Master Song 5:55
03. Winter Lady 2:15
04. The Stranger Song 5:00
05. Sisters of Mercy 3:32
06. So Long, Marianne 5:38
07. Hey, That’s No Way to Say Goodbye 2:55
08. Stories of the Street 4:35
09. Teachers 3:01
10. One of Us Cannot Be Wrong 4:23
Bónuszdalok a 2007-es kiadásról
11. Store Room 5:06
12. Blessed Is the Memory 3:03

http://links.snahp.it/66leoN:aRD

0

Visits: 10

Publication author

offline 18 óra

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × egy =

Password generation