Sigismond Thalberg – Fantasies on Operas by Bellini (2001) Naxos

Sigismond Thalberg (1812-1871) nevére ma már csak a műkedvelők figyelnek fel, ám korában Liszt mellett a legünnepeltebb zongorista, és elismert zeneszerző volt. Liszt Ferenc és Thalberg is tanultak Carl Czerny mesternél, aki pedig Hummel, Salieri és Beethoven tanítványa volt.
Thalberg specialitása volt az, a műveiben is sűrűn alkalmazott s annak idején bámulatot keltett játékmód, amelyben a két kézre elosztott futamok közrefogták a (két hüvelykkel játszott) dallamot.
Thalberg valószínűleg azért merült el a felejtés óceánjában, mert elragadta a siker, s így műveinek nagy része a hatásos virtuóz-irodalomhoz és szalonzenéhez tartozik.

Éppen tegnap olvastam a fidelio.hu-n, hogy ismeretlenek feltörték Thalberg nápolyi sírját, és testét kivették üvegkoporsójából és félredobták.

Thalbeg több korában híres operaszerző műveiből készített virtuóz átiratokat. Az operák akkoriban egyáltalán nem számítottak komoly zenének, az olasz bel canto (szép ének) mesterei tulajdonképpen slágereket írtak.
Gioacchino Rossini és Gaetano Donizetti mellett Vincenzo Bellini (1801-1835) volt a bel canto harmadik meghatározó alakja.
Az ő operáikban az énekesek, az éneklés volt a legfontosabb, leplezetlenül szórakoztatni akartak. Ahogyan Hector Berlioz fogalmazta: “Az olaszok számára a zene nem több érzéki örömnél. A szellem magasrendű megnyilatkoztatásait alig becsülik többre a szakácsművészetnél. Olyan zenét akarnak, amelyet – mint egy tál makarónit – gondolkodás, sőt odafigyelés nélkül, azonnal be tudnak fogadni.”

Thalberg Bellini operáinak átiratait Francesco Nicolosi (1954) olasz zongoraművész adja elő.

A művek:
1. Grande fantaisie et variations sur des motifs de la Norma, Op. 12
2. Grande fantaisie et variations sur l’opera I Capuleti ed i Montecchi de Bellini, Op. 10: Grande fantaisie et variations sur des motifs de I Capuletti, Op. 10
3. Fantaisie sur des motifs de Beatrice di Tenda, Op. 49
4. Fantaisie sur des motifs de La Straniera, Op. 9
5. Grande caprice sur des motifs de La Sonnambula, Op. 46

http://links.snahp.it/265thAl:bErg

0

Views: 9

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − tíz =

Password generation