John Lennon – Power To The People: Greatest Hits (2010) EMI

John Winston Lennon (1940. október 9. Liverpool, Anglia – 1980. december 8. New York, U.S.A.) volt sokak szerint a Beatles esze, Paul McCartney pedig a lelke. Nagyon sok hatás ismerhető fel zenéjében de kétségtelenül a rock and roll volt a legerősebb, s ez nem csak a Beatles muzsikáján volt érezhető. Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins, Fats Domino és ElvisPresley rendre visszaköszön munkásságában. Feldolgozói között a pop, a soul és a jazz számos óriása található meg, s nemcsak a Beatles életmű, hanem saját korszaka is sorra került. John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban, világrajöttét német bombázások „köszöntötték”. Apját csak felnőtt korában ismerte meg, anyját autó gázolta halálra, fiatal korában nevezetes nagynénje, Mimi nevelte.
Első gitárját még anyjától kapta 17 éves korában. A zenészpálya kezdete a Paul McCartney-vel való megismerkedésének időszakára vezethető vissza. Az első közös zenekaruk a The Quarrymen volt, ebből nőtt ki a Beatles 1961-re.
A csaknem egy évtizedes Beatles-történelem akkor kezdett repedezni, amikor John Lennon 1966-ban egy londoni kiállításon megismerte második feleségét, Yoko Ono alternatív művészt. (első felesége, Cynthia Powell, Julian fiának anyja, fiatalkori szerelem volt)
Még Beatles-korszakban kezdődött Lennon szólópályája. Első közös lemezeik, az 1968-1969-ben megjelent Unfinished Music három korongja és a Wedding Album jórészt értékelhetetlen darabok gyűjteménye, ám szólópályájának emblematikus terméke, a Give Peace a Chance még mindig az 1969-es évszámot viselte, akárcsak az Eric Clapton közreműködésével készült Live Peace In Toronto.
Az 1970-ben megjelent John Lennon Plastic Ono Band pályája egyik legszebb lemeze, sokan szakmailag az Imagine elé helyezik. Hallhatók rajta a Mother, a Hold On, az Isolation vagy a Working Class Hero. Ezt követte az Imagine, amely címadó dalával iratkozott fel a rock aranykönyvébe.
A Some Time in the New York City nem volt sikertörténet, bár voltak jó dalok rajta, egyértelműen jó munka volt viszont a Mind Games és a Wall and Bridges, a Rock and Roll pedig ismét pályájának csúcsa, akárcsak a Shaved Fish című kislemez-válogatása.
Közben 1976-ban megkapta a „zöld Kártyát” az Egyesült Államokban, amely legális tartózkodásra és munkavégzésre jogosította fel. A Rock and Roll után öt évre visszavonult a zenéléstől, második fiát, Seant gondozta, háztartási alkalmazottként élte mindennapjait – nyilatkozta később. Az 1980-as visszatérése diadalmenet volt: a Double Fantasy óriási siker lett, egyetlen szóló Grammy-díját kapta érte, vezette a Billboard 200-as listáját. (Az Imagine és a Wall and Bridges volt két korábbi listavezető lemeze).
A lemeznek már nem örülhetett, hiszen 1980. december 8-án eldördült őrült rajongójának, Mark Chapmannek a végzetes lövése, amely pontot tett a legenda életének végére. Az életében készült felvételek közül a későbbiek során jó néhány megjelent a nyolcvanas évektől.
Érdemei zeneszerzőként és főleg szövegíróként vitathatatlanok. Személye megosztotta az embereket: szókimondása, egyes nyilatkozatai miatt (Népszerűbbek vagyunk Jézus Krisztusnál…) A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb énekesének 100-as listáján 5., a BBC minden idők száz legnevezetesebb britje között a 8., a Q Magazin a rockikonok között az 1. helyre sorolta. A rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja. Halálakor megkapta a Grammy és a Brit Awards életműdíját.
Néhány a legismertebb és legsikeresebb dalaiból (a már említettek mellett): Instant Karma, Power to The People, Cold Turkey, I Found Out, Woman Is the Nigger of The World, Happy Xmas (War is Over). Íróként, békeharcosként és filmszínészként is méltó az emlékezete.
A kerek évfordulókra 2010-ben az EMI megjelentette nyolc legjobb szólólemezét, valamint egy válogatást legnagyobb sikereiből. s megjelent egy 11 CD-s díszkiadás is, valamint a Double Fantasy újrakevert változata. Szólókorszakában a Plastic Ono Band tagjai mellett zenélt Eric Claptonnal, Frank Zappá-val, és a Rolling Stones tagjaival. (literatura.hu)

A számok:
1. Power To The People (2010 – Remaster) John Lennon And The Plastic Ono Band
2. Gimme Some Truth (2010 – Remaster) John Lennon
3. Woman (2010 – Remaster) John Lennon
4. Instant Karma! (We All Shine On) (2010 – Remaster) John Lennon And Yoko Ono With The Plastic Ono Band
5. Whatever Gets You Thru The Night (2010 – Remaster) John Lennon
6. Cold Turkey (Single Version) (2010 – Remaster) John Lennon And The Plastic Ono Band
7. Jealous Guy (2010 – Remaster) John Lennon
8. #9 Dream (2010 – Remaster) John Lennon
9. (Just Like) Starting Over (2010 – Remaster) John Lennon
10. Mind Games (2010 – Remaster) John Lennon
11. Watching The Wheels (2010 – Remaster) John Lennon
12. Stand By Me (2010 – Remaster) John Lennon
13. Imagine (2010 – Remaster) John Lennon
14. Happy Xmas (War Is Over) (2010 Digital Remaster) John & Yoko And The Plastic Ono Band With The Harlem Community Choir
15. Give Peace A Chance (2010 – Remaster)

https://tinyurl.com/yc5jnrkd

0

Views: 15

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

John Lennon – Power To The People: Greatest Hits (2010) EMI” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. KIMI írta:
    “…ötven éve rajongok a hangjáért!!!…valószínű, hogy miatta vagyok Beatles rajongó, bár így ezt még végig sem gondoltam, de azok a Beatles dalok, amelyeket Ő énekel , sokkal-sokkal jobban tetszenek, mint a többiek…a hangja mindent visz…minden más, csak körítés…egyértelmű, hogy a Beatles szétválása után az Ő életét követtem tovább és valamelyest a többiekét is…ebben az évben szembesültem azzal a ténnyel, hogy elsőszülött fia is csodálatosan énekel és ragyogó zenét produkál…félelmetesen hasonlít a hangjuk!!! … természetesen Julian rajongóvá is váltam ezáltal, de valamiért, amit megmagyarázni nem tudok…utolsó leheletemig John Lennon rajongó maradok!!!…”

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × 3 =

Password generation