Spirit – Twelve Dreams Of Dr Sardonicus (1970/1996) Sony

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százhetvennyolcadik  (178) lemeze az amerikai Spirit együttes negyedik nagylemeze. 

A Spirit amerikai zenekar, 1967-ben Los Angelesben alakult. Tagjai: Jay Ferguson ének, gitár, Mark Andes basszusgitár, Ed „Cass” Cassidy dob, Randy California gitár, ének, John Locke zongora. A folk zenészekből, dzsessz zongoristából, operai dobosból, country blues előadóból, elektronikus rockerből alakult zenekar az elsők között játszotta azt a korabeli zenékhez képest különleges hangszerelésű, improvizációkra épülő rockot, amely később jazz-rock néven a Chicago és a Blood Sweat and Tears révén vált ismertté. Hogy mégsem a Spirit nevét jegyezte meg elsősorban a közönség, abban közrejátszott, hogy túl korán léptek színre.

S az elismertségért folytatott harc később a zenekaron belül is ellentéteket szült. Ferguson és Andes 1971-ben távozott és megalapította a Jo Jo Gunne-t. Később California is távozott és csak 1973-ban egy kiváló szóló LP után tért vissza. A jövés-menés miatt a zenekar arculata lassan szétesett, s képtelenek voltak a tagok megújítani zenéjüket. Hosszabb szünet után 1975-ben egy jelentős dupla albummal jelentkeztek újra (Spirit of 76) és a zenekar eredeti felállásban is újra koncertezett. Az együttzenélés azonban csak rövid ideig tartott, California újra és újra változó összetételű formációkkal készített felvételeket. (Könnyűzenei Lexikon)

A csapat: Mark Andes – Bass, Vocals; Randy California – Bass, Guitar, Vocals;Ed Cassidy – Percussion, Drums; Jay Ferguson – Percussion, Keyboards, Vocals; John Locke – Keyboards, Art Direction.

http://tinyurl.com/yckymrlc

0

Views: 22

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2242Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt + 7 =

Password generation