Alapi István – niXfactor (2011) Gramy Records

Alapi István évek óta hazánk legleg gitárosa. Technikai felkészültsége, elméleti ismerete, emberi tulajdonságai miatt – és még hosszan sorolhatnánk, de mivel nem életrajzról vagyon szó, maradjunk annyiban, kivételes személyiség. A történet azért szép és kerek, mivel egy közismert – Edda Művek – zenész megmutatja azt, mi is rejtezik a lelkében valójában. Merthogy a „nép” ezt nem tudja. Mi, vájtfülűek persze ismerjük első rezdülésétől kezdve: már a Belső világ című debütáló lemeze (1996) is megrezegtette az értő szíveket, hogy a tavaly kiadott Live anyagánál már csak büszkén bólogassunk. Most pedig itt a niXfactor, amely egészen egyszerűen – pazar. Minden rezdülésében igazolja: remekmű.

Az intro már sokat ígér, hogy aztán a Love Takes Money, Mr. A durván mellbevágjon: a hangulat, a technika, hogy a brutális basszusszólónál már padlót fogjunk. A Beauty and The Beast persze azonnal felébreszt, szépen ráébredünk, hogy ez alighanem az egyik legfontosabb magyar fusion-kompozíció, a Desert Wing akusztikus virtuozitása aztán mesébe illően tovarepít, hogy a címadó szerzemény fúziós progresszivitása végérvényesen beültessen abba a világba, amelyet úgy hívunk: csoda.

És nincsen megállás, repülünk tovább, egyik dal jobb, mint a másik. A So Far… című szerzeményt jobb országokban reggel-délben-este sugároznák a rádióadók, merthogy az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere- ritka értékes slágere persze. Ha azt mondom, régen hallottam ilyen produkciót, tulajdonképpen nem is mondtam semmit. És itt ama bizonyos üzenet.

Mint a példa bizonyítja, lehet ezt, így, tehetségből, akaratból, lelkesedésből, kitartásból összegyúrni. Alapi esetében soha nem volt kétségem: a kivételes tehetség előbb-utóbb utat tör magának. Megtörtént. A produkció dicsőítésekor ki ne hagyjuk a remek zenekart: Beke Márk (billentyűsök), Barabás Tamás (basszus), Banai Szilárd (dob). Aki megszerzi, büszkén birtokolja – ritka érték.”-passzio.hu

A számok:
01.Intro
02.Love Takes Money, Mister A.
03.Beauty And The Beast
04.Desert Wind
05.niXfactor
06.Run To Sun
07.Way To The 7th Galaxy
08.Cool School
09.Dalai Lárma
10.So Far…
11.In My Young Ages
12.At The End Of The Way

Közreműködik:
Alapi István – gitárok
Beke Márk – billentyűk
Barabás Tamás – basszusgitár
Banai Szilárd – dobok
Lantos Zoltán – elektromos hegedű
Csányi István – szaxofon
Harun Al Rashid Jr. – ének

http://ouo.io/dbp3vN

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Alapi István – niXfactor (2011) Gramy Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × 5 =

Password generation