Dr. John & The Lower 911 – Tribal (2010) 429 Records

Dr. John, azaz Malcolm John „Mac” Rebbenack, aki zeneszerzőként és producerként is letette névjegyét 1940. november 21-én, New Orleansban látta meg a napvilágot, abban a városban, amelynek minden köve a zenéről, elsősorban a fekete zenéről szól. Mondogatta is: a város zenéje kiemelkedő fontosságú életében. Az utóbbi időben városa „szóvivője” lett, különösen a Katrina hurrikán pusztítását követően. A hatvanas évek elején Phil Spectorral, majd Sonny Bonóval, (Cher egykori férjével) dolgozott.
Dr. Johnnak sok minden belefért a zenei világába – rock, blues, rhythm and blues, jazz, funky de a popot sem szégyellte – egyetlen mérce számára az igényesség. Pályafutása során zenélt Eric Claptonnal, Van Morrisonnal, Allen Toussaintal, Mike Bloomfielddel, John Hammonddal, Bob Dylannel, Art Blakey-vel, a Canned Heattel, Mick Jaggerrel és a Rolling Stones más tagjaival, B.B. Kinggel. Buddy Guy-jal és Neil Diamonddal. Közeli barátja és alkotótársa volt Doc Pomus, számos rock and roll sláger szerzője is. Részt vett a Stevie Ray Vaughan emlékére rendezett 1995-ös, lemezen és videón is rögzített szuperkoncerten és el ne feledkezzünk Martin Scorsese blues-történeti sorozatáról, amelyben szintén feltűnik a doktor úr bozontos feje, akárcsak a Blues Brothers 2000-ben. Zenéje is hallható sok filmben.
Soha nem csinált ügyet abból, hogy nem emlegetik a sztárok között. Lemezei kelendőek voltak, jazzkorongjai még listát is vezettek (az In a Sentimental Mood 1989-ben, a Goin’ Back To New Orleans 1992-ben.) A szakmai elismerés egyik nyilvánvaló fokmérője eddigi öt Grammy-díja. A legutóbbit a kortárs blues kategóriában kapta 2008-ban – ebben a kategóriában jelölték legutóbb Tribal című lemezét is.
A pályán töltött ötven esztendőre harminc sorlemez jut, de ötvennél is több válogatása jelent meg, sok jeles munka van köztük. A már említetteken kívül kiemelést érdemel a City Lights, a Dr. John Plays Mac Rebenack, a Duke Elegant, a Creole Moon, a Mercenary és persze az idei Tribal is. A bemutatkozó Gris Gris a Rolling Stone magazin 500-as örökrangsorában a 143. (Kovács Miklós, Harmonet.hu)

Ez a lemeze is igazi new orleans-i stílusparádé.

A számok:
01. Feel Good Music
02. Lissen at Our Prayer
03. Big Gap
04. Change of Heart
05. When I’m Right (I’m Wrong)
06. Jinky Jin
07. Manoovas
08. Tribal
09. Music Came
10. Them; Only in Amerika
11. Whut’s Wit Dat
02. Potnah
13. A Place in the Sun

A stáb: Dr. John: organ, piano, vocals; Herman V. Ernest III: percussion, drums, vocals; John Fohl: guitar, vocals; Kenneth “Afro” Williams: percussion, vocals; David Barard: bass, vocals; Derek Trucks; guitar; Charlie Miller: trumpet; Donald Harrison: sax; Marcel Richardson: organ, piano; Natalia Casante: violin; Helen Gillet: cello; Harry Hardin: violin; Lauren Lemmler: viola; Carl Blouin: sax; Alonzo Bowens: sax; Erica Falls: vocals; Elaine Foster: vocals; Lisa Foster: vocals; Charla Herman: chant; Lulu Siker: chant.

https://tinyurl.com/ycdzy6ju

0

Visits: 14

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő × három =

Password generation