Role – Túl a szemen (2010) Role

Ady Endre egyik legjelentősebb magyar költőnk, aki másként gondolkodott szerelemről, pénzről, életről és halálról, mint az a XX.-XXI.-ik század emberére jellemző. Egész lénye lázadás,de a szerelemről vagy a szülőföldről írt versei éppoly alapvetően lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei. Jelen műsorunk igyekszik új megközelítésben – a modern, zene és technika eszközeinek segítségével -, új szempontból felcsillantani költészetünk ezen értékeit, amelyek sajnos egyre kevesebb eséllyel kerűlnek a legújabb generációk érdeklődési körébe. A zenei anyagban,-amely a zenekarunk munkája- az eredetiség, a teljesen újszerű zenei látásmód mellett a hagyományosság megőrzésére is törekedtünk, gondosan kiemelve a versek mondanivalóját, sajátosan egyéni művészi produkciót alkotva.

gondolatok az Ady emlékműsor kapcsán

Sohasem halott, de mégis ismerős dallamok …, nem pontosan behatárolható, -ám lüktetésükben az ősi, népi ritmusoktól a jazz-es, fusion-os, latinos, blues-os, progresszív …. ritmusokra emlékeztető alapok színes kavalkádja.. – nagyjából ezt hozták az Ady versek számunkra .

Amikor nekivágtunk a műsor összeállításának, mindössze 10-15 vers megzenésítésére gondoltunk …, de a folyamat megállíthatatlannak bizonyult: alig győztünk vállogatni a csodálatos, felbecsülhetetlen kincsesbányából amit számunkra az Ady versek kezdtek jelenteni .

Kissé féltünk a kihívástól, de-mint kiderűlt- félelmünk teljesen alaptalannak bizonyult, hiszen semi mást nem kellett tennünk, mint követni a szavak eme utolérhetetlen művészét (nagymesterét) egy olyan meghökkentően színes, változatos világba, amely a magukkal ragadó hangulatok – egy eddig számunkra elképzelhetetlenül széles skáláján mozgó -döbbenetes, váratlanul váltakozó, sziporkázó, szédítő hang és szóorgiába, az érzelmek legmeghökkentőbb, hirtelenül egymást követő forgatagába sodort bennünket.

Az élmény visszavonhatatlanul hozta magával azt, hogy mindmáig képtelenek vagyunk leállni … egyre több Ady – dal született – születik .. Saját szerzemények, saját dalok ezek, de …a legkevésbé sem a megszokott módon, mert minden vers annyira egyedi, annyira egyedien különleges érzelemskálán mozog, hogy ez megváltoztathatatlanul, szinte azonnal hozza magával a zenét …

Innen tehát a koncert roppant különös zenei anyaga, ahol az őserejű szilajon dübörgő ritmust váratlanul felváltja a légiesen könnyed, párizsias dallam, a leheletfinom-alig érzékelhető swing-es, söprűs dobhangzást a fájdalmasan-boldogan felsíró népies hegedűszó, a brutális, zúzós gitárt a fuvola, a perkuciók reneszánszos hangzása …

Olyan varázslatot jelent e műsor számunkra, amely eddig általunk ismeretlen mélységekbe – magasságokba ragadott és amelyet nagyon szeretnénk megosztani közönségünkkel … Az igazság az, hogy csodálattal adózunk Ady Endre emlékének -zsenialitásának, mert lefordíthatatlan (de a zene által hihetetlenül jól tolmácsolható) verseit olvasva, előadva érezhetjük végre magyarságunk azon előnyeit, amelyek nem adatnak meg egyetlen más nemzetnek sem … (Nagy Tivadar, Role együttes)

A Role műhely jelenlegi magja: Balázs Zoltán – dobok, perkúciós hangszerek; Bodor Emese – ének, billentyűs hangszerek; Nagy Edina – perkúciós hangszerek; Nagy Ferenc – basszus gitár; Nagy Tivadar – gitár, hegedű, vokál; Salamon Orsolya – fuvola, furulyák, perkúció; Sántha Zsuzsánna – ének, billentyűs hangszerek.

A dalok:
01. Adjon Isten mindenkinek [02:43.01]
02. Sem utódja, sem boldog öse [02:21.06]
03. Vallomás a szerelemröl [05:38.57]
04. Nem adom vissza [03:19.46]
05. Örizem a szemed [05:12.88]
06. A magyar messiások [03:19.12]
07. Fölszállott a páva [05:16.84]
08. Az örök gyermekség [02:17.65]
09. Áldásadás a vonaton [01:58.92]
10. Tararrom, hajh, tararrarom [03:28.13]
11. Sötét vizek partján [03:44.73]
12. Az ágyam hívogat [02:24.81]
13. Szép a szép [03:50.38]

https://tinyurl.com/yao5ljaa

0

Visits: 4

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz − kilenc =

Password generation