The Incredible String Band – The Hangman’s Beautiful Daughter (1968) Elektra/Wea

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százkilencedik lemeze az Incredible String Band harmadik albuma.
“Az Incredible String Band Skóciában alapult 1966-ban. Stílusuk az angol és kelta népzenén alapuló és a ’60-as évek eszményeit magában foglaló pszichedelikus folk.
Hogy kezdődött? 1963-ban Robin Williamson és Clive Palmert közösen kezdtek zenélni Edinbourghben egy Crown Bar nevű helyen. Itt figyelt fel rájuk az Elektra Records egyik munkatársa, Joe Boyd. Nemsokkal ezután a duó trióvá bővült Mike Heronnal, aki a legjobbnak bizonyult a meghallgatáson. 1966-ban megjelent első lemezük (The Incredible String Band), rendkívüli sikerrel: a Melody Maker az Év Folkalbumának nevezte, a Sing Out! hasábjain egyenesen Bob Dylan dícsérte October Song c. dalukat!
Mégsem maradt meg a trió, hiszen Palmer kilépett az együttesből. Robin és Mike duóként folytatta tovább, bár második albumukon (5000 Spirits Or The Layers Of The Onion) Danny Thompson (nagybőgő) és Robin barátnője, Licorice (ének) is közreműködött. Egyre jelentősebb helyeken léphettek fel (Queen Elizabeth Hall), és a brit underground közönség megszerette őket. Paul McCartney az év legkedvesebb albumának nevezte az 5000 Spirits-et.
A legjobb! Az 1968-as év két nagyszerű ISB-albumot hozott: a The Hangman’s Beautiful Daughter-t és a Wee Tam and the Big Huge címűt. Robert Plant a Led Zeppelinből útmutatónak nevezte a Hangmant, ami a lemezlista 5. heyléig jutott. Dalaik közül kiemelkednek Williamson álomszerű szürrealisztikus alkotásai ( The Minotaur’s Song) és Heron 13 perces elmélkedése (‘A Very Cellular Song’). Közreműködtek még a zenész-barátnők: Licorice és Rose orgonán, gitáron és ütőkön. Hamarosan felléphettek a Royal Festival Hallban, a Royal Albert Hallban, eljutottak a hippifővárosba, San Franciscóba is.” ( Csabai Máté )

A számok:
01 “Koeeoaddi There” (Williamson) – 4:49
02 “The Minotaur’s Song” (Williamson) – 3:22
03 “Witches Hat” (Williamson) – 2:33
04 “A Very Cellular Song” (Heron) – 13:09
05 “Mercy I Cry City” (Heron) – 2:46
06 “Waltz of the New Moon” (Williamson) – 5:10
07 “The Water Song” (Williamson) – 2:50
08 “Three Is a Green Crown” (Williamson) – 7:46
09 “Swift as the Wind” (Heron) – 4:53
10 “Nightfall” (Williamson) – 2:33

A zenészek:
Robin Williamson – vocals, guitar, gimbri, penny whistle, percussion, pan pipe, piano, oud, mandolin, jaw harp, chahanai, water harp, harmonica
Mike Heron – vocals, sitar, Hammond organ, guitar, hammered dulcimer, harpsichord
Dolly Collins – flute organ, piano
David Snell – harp
Licorice McKechnie – vocals, finger cymbals
Richard Thompson – vocals on “The Minotaur’s Song”
Judy Dyble – vocals on “The Minotaur’s Song”

https://tinyurl.com/yb9szxkd

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő + 2 =

Password generation