Schola Cantorum Budapestiensis – Codex Sanblasianus (2004) Hungaroton

A Budapesti Énekes Iskola (Schola Cantorum Budapestiensis) 1984-ben alakult. 1996-tól a Deák Diák Iskolában működik, hangszeres és zeneelméleti képzését a Józsefvárosi Zeneiskola biztosítja.
Liturgikus szolgálatukat a Belvárosi Főplébánia Templomban, illetve a Szt. Teréz Plébániatemplomban végzik.

“Hogy a középkori zenét megértsük – legyen az akár egy-, akár többszólamú -, ahhoz bele kell helyezkednünk a középkori ember gondolkodásmódjába, amely a maival szemben nem sokszínű és önmagára irányuló volt, hanem egységesen a világ egészét szemlélően természetfölötti és istenközpontú.
Ezekből a gondolkodás- és hitbéli egyértelműségekből következően még adott volt a szemléletbeli és filozófiai-teológiai egység, de ez az egység és magától értetődőség a mindennapok gyakorlatában is megmutatkozott: a hétköznapok és az ünnepek templomi szertartásai (mise és zsolozsma) a források tanúságai szerint Európa-szerte egységes képet mutattak.
A liturgikus szövegek tehát közös hivatkozási alapot képeztek; azt kommentálták, írták körül, s ennek talaján született meg az önálló irodalmi és zenei tevékenység.
CD-nk főforrása a 14. századi délnémet ágostonos Codex Sanblasianus, amely gazdag anyagot kínál egy Mária-ünnep többszólamú tételekkel való feldíszítéséhez.” (Mezei János)

http://tinyurl.com/yck37pvh

0

Views: 14

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2242Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 × 4 =

Password generation