Michael Burks – Iron Man (2008) Alligator Records

Michael Burks bluesgitáros Milwaukee-ben született 1957 július 30-án, és már gyermekkorában elkezdett gitározni. Zenészcsaládból származott hiszen apja basszusgitáros volt, és játszott a legendás Sonny Boy Williamson II-vel is, sőt, nagyapja delta-blues zenészként volt ismert Arkansas álamban.
A fiatal Michael már öt éves korában apjával kezdett játszani, természetesen otthon, tanulva a nagy elődök dalait. Ha egy szám jól sikerült apja mindig adott egy dollárt a gyereknek, igy inspirálva a fiatal tehetséget. Már egy év mulva közönség előtt is bemutatkozott nagybátyja zenekarában. Tinédzser volt, amikor a hetvenes évek elején Arkansas-ba költöztek, ahol szülei egy klubot indítottak, és a Bradley Ferry Country Club-ban Michael hamarosan a házigazda zenekar vezetője lett. A klubban számos ismert blues és rhythm and blues muzsikus is fellépett, és ezeken a bulikon mindig Burks és zenekara volt a kisérőcsapat. Éveken át nagy gyakorlatot szerzett, de amikor a klub a nyolcvanas évek közepe táján bezárt, Michael mégsem a zenei pályát folytatta, hanem műszerészként helyezkedett el a neves Lockheed helyi üzemében. Emellett aztán a későbbiekben ismét zenélt és számos Arkansas-i klubban fellépett. Viszonylg elég későn, a kilencvenes évek második felében látta elérkezettnek az időt hogy profi zenész legyen, pedig ekkor már negyven éves volt. 1997-ben készítette el első lemezét „From The Inside Out” címmel, melynek produceri munkáit is mind maga végezte el. A szaklapok elismerően szóltak a lemezről, nagyon hatásosnak mondták, a Living Blues magazin pedig egyenes az év lemezének kiáltotta ki. A sikeres kezdés lökést adott és Burks leszerződött az egyik legnagyobb blueskiadóhoz, az Alligator Records-hoz, ahol 2001-ben jelent meg a „Make It Rain” c. lemeze. Olyan producerek álltak mellé mint Jim Gaines (Santana, Stevie Ray Vaughan) és Bruce Iglauer (Albert Collins, Johnny Winter). Két évvel később jött az „I Smell Smoke” lemez, és Michael Burks a fiatalabb blues-nemzedék legjobbjai közé emelkedett. Számos nagy koncert következett, fellépett Európában is nagy sikerekkel. Az Alligator 2008-ban adta ki ujabb lemezét, az „Iron Man”-t, és egyöntetű volt a szakma abban, hogy Michael Burks a modern elektromos blues legjobb képviselői közé tartozik. Éppen koncertkörúton volt, és legujabb lemeze is elkészült („Show Of Stength”), már csak az utómunkálatokra várták haza a gitárost, amikor 2012 május 6-án Atlantában szívroham következtében 54 éves korában elhunyt. Az uj évezred modern bluesmuzsikájának egyik nagy tehetségét vesztette el a zenei világ. (Orosházi Rock és Blues Egyesület)

A számok:
01. Love Disease
02. Strange Feeling
03. Empty Promises
04. Salty Tears
05. No More Crying
06. Ashes in My Ashtray
07. Don’t Waste My Time
08. Quiet Little Town
09. Hard Come, Easy Go
10. Icepick Through My Heart
11. Fire and Water
12. Changed Man

A zenészek: Michael Burks – Guitar, Vocals; Don Garrett – Bass; Chuck Louden – Drums; Wayne Sharp – Organ, Piano; Frank Donaldson – Percussion.

https://tinyurl.com/y8unj4r4

0

Visits: 3

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Michael Burks – Iron Man (2008) Alligator Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhárom − kettő =

Password generation