Blue Cheer – Vincebus Eruptum (1968/1993 ) Mercury/PolyGram Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száztizennyolcadik (118) lemeze az amerikai Blue Cheer bemutatkozó albuma.
“Ez a San Franciscó-i zenekar 1967 és 1972 között működött, és bár egy rövid időre a felkapott városi színtérnek (és Eddie Cochran Summertime Blues-a feldolgozásának) köszönhetően a Blue Cheer is neve is felkapott lett, valójában mindig is különbözött a hippikorszak nagyjaitól. A tagjait sűrűn cserélő Blue Cheer – egyedüli állandó tagja az énekes-basszusgitáros Dickie Peterson volt – blues-alapú, pszichedelikus rockzenéjével azt előlegezte meg, amit pár évvel később már a világ heavy metálnak hívott, de akkoriban még jóval kevesebben voltak fogékonyak erre a stílusra. A zenekar sokkal gyorsabb, hangosabb és erőteljesebb zenét játszott, mint abban az időben bárki, ez a hatvanas évek végének belassult pszichedéliájától is idegen volt kicsit, és mire a Deep Purple vagy a Black Sabbath körül kialakult a metál hatalmas tömegbázisa, addigra a Blue Cheer már eltűnt az élvonalból. A zenekar a nyolcvanas évek végén újjáalakult, hogy újonnan jött népszerűségét legalább aprópénzre válthassa.
Mit köszönhetünk nekik? A Blue Cheer első albuma, a Vincebus Eruptum nem véletlenül lett a maga korában a woodstocki békeharcosok helyett a Pokol Angyalai kedvence, évekkel előzte meg a korát (a legenda szerint egy kóbor kutya el is pusztult, amikor túl sokat kóválygott a színpadon improvizáló zenekar közelében). Az összes pszichedelikus rockzenekar mellett különösen a stoner rockszíntér legnagyobbjai, vagyis a Kyuss vagy a Monster Magnet voltak a Blue Cheer bevallott követői, de tágabb értelemben véve a teljes metálszíntér sokat köszönhet Dickie Petersonnak és társainak.” (Inkei Bence, Origo.hu)

A lemez felvételeinek készítésekor a tagok: Dickie Peterson – basszusgitár, ének; Paul Whaley – dobok és Leigh Stephens – gitár.

A számok:
A
1. “Summertime Blues” (Jerry Capehart, Eddie Cochran) – 3:47
2. “Rock Me Baby” (Josea/B.B. King) – 4:22
3. “Doctor Please” (Dickie Peterson) – 7:53

B
1. “Out of Focus” (Peterson) – 3:58
2. “Parchment Farm” (Mose Allison) – 5:49
3. “Second Time Around” (Peterson) – 6:17

http://tinyurl.com/y7t9o67y

0

Visits: 5

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc + 6 =

Password generation