Paul Desmond – Skylark (1973/2003) Sony Music

Paul Desmond (1924-1977) Paul Breitenfeld néven 1924. november 25-én született a kaliforniai San Franciscóban, Egyesült Államok. 1977. május 30-án hunyt el. Az altszaxofonos Paul Desmondot úgy ismeri mindenki leginkább, mint a Dave Brubeck kvartett tagját, amelyben 1951-től 1967-ig játszott, és amelynek legnagyobb sikeréhez saját kompozíciójával, a slágerré vált “Take Five”-val járult hozzá.

Ugyanakkor rajongói és a kritikusok egyaránt állítják, hogy a legjobb munkái Brubeck gyakran merev, hűvös improvizációitól, furfangos, ravasz ütemjelzéseitől távol készültek.
Desmond különösen kiemelkedő két, Gerry Mulligannel készített albumon (Blues In Time, Two Of A Mind) és öt Jim Hall-lel készült lemezén (East Of The Sun, Bossa Antigua, Glad To Be Unhappy, Take Ten, Easy Living), amelyeket a Mosaic Records később ragyogóan csomagolt dobozos kiadásai egyikeként újra kiadott. Desmond példaképe ugyan Lee Konitz volt, de nagyon is sajátos, egyedi stílust alakított ki, tiszta intonáció és folyamatos, gördülékeny, invenciózus szólók jellemezték, amelyekben gyakran szellemes idézeteket adott elő más dalokból. Sokan a modern jazz egyik legeredetibb és legjellegzetesebb előadójának tartják. Jegyzett humorista volt, aki egyszer kijelentette, az a célja, hogy a szaxofonjának olyan legyen a soundja, “mint egy száraz Martini”. Továbbá azt is bejelentette, hogy díjakat nyert mint “a világ leglassúbb altszaxofonosa”.

Desmond áttetsző soundja, relaxált, lebegő stílusa egy építőművészi struktúraérzékét és egy mesteri improvizatőr villámgyors reflexeit mutatják. A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején néhány felvétele kilógott ebből a sorból. A CTI labelen a vonósok, a Simon és Garfunkel-dalok és a Creed Taylor-produkciók más rekvizitumainak fúziója közben eltűnt a desmondi zene lényege. Ugyanakkor 1971-ben felvételt csinált a Modern Jazz Quartettel, és két album készült 1975-ben saját kvartettjével, mindezek a legjobbjait adták. 1975-ben duettfelvételeket is készített Brubeckkel és részt vett a turnén az újra összehozott kvartettel. 1976-ban orvosa tüdőrákot állapított meg – “Csak a dagadt lábam miatt kerestem fel” – emlékezett keserű humorral Desmond, és a következő májusban elhunyt. Desmond a leglíraibb, legszórakoztatóbb és legmegfontoltabb jazzfigurák egyike volt.” (Jazz-zenészek Lexikona)

A számok:
1. Take Ten
2. Romance de Amor
3. Was a Sunny Day
4. Music for a While
5. Skylark
6. Indian Summer
7. Music for a While [Alternate Take]
8. Skylark [Alternate Take]
9. Indian Summer [Alternate Take]

A zenészek:
Paul Desmond – alt-szaxofon
Bob James – elektromos zongora
Szabó Gábor, Gene Bertoncini – gitár
Ron Carter – bőgő
Jack DeJohnette – dobok
Ralph MacDonald – ütősök
Ralph MacDonald, George Ricci – cselló

http://tinyurl.com/y79tnzbz

0

Visits: 4

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × négy =

Password generation