Faris – Mississippi To Sahara (2015) Wrasse Records

Faris Amine Bottazzi, a tuareg-olasz szülőknek köszönhetően egyszerre van otthon a tuareg és a nyugati kultúrában, amit tovább színesít az Egyesült Államokban eltöltött időszak, amelynek köszönhetően felfedezte a bluest és Jimi Hendrixet.
A Mississippi To Sahara lemezén Faris nem csinál mást, csak eljátszik tíz, mára klasszikusnak számító, a Mississippi deltavidékről származó bluest. Na de hogyan! – és ez itt a lényeg. Ahogyan azt a jazz örökzöldeknél szokásos, mindegyiket a saját képére, stílusára dolgozta át, és újfent rácsodálkozom arra, mennyire hasonlít egymásra az amerikai és a sivatagi blues. Miközben Faris tiszteleg az olyan példaképei előtt, mint Son House vagy Muddy Waters, elképesztő tehetségről tesz bizonyságot. Nemcsak azzal, hogy háromféle gitárt használ, hanem a játékában meglévő érzékenység, ahogyan visszaadja, de közben mégis lágyítja az eredeti hangulatokat. Valaki azt írta a lemez kapcsán, hogy ott van benne a sivatag – ezzel teljes mértékben egyetértek, mert itt nem a Mississippi hömpölygése rejtezik a hangok mögött, hanem a homok „hengergése”, a tevék baktatása, a végtelenség, meg persze a száműzetés okozta szomorúság. Annak eldöntésére egyébként, hogy mit művel az eredetivel, legjobb, ha egymás után meghallgatjuk az eredeti számot, majd Faris verzióját.
A kiadó szerint három nap alatt rögzítették a számokat, ami egyetlen dolgot jelent: Faris Amine nagyon tud, mondhatni vérében van mindkét zene, a blues és annak sivatagi változata, az assouf is, így csak el kell játszania mindazt, ami a fejében van. Csatlakozom azok táborához, akik nagyon várják a saját szerzeményekkel teli következő korongot. (Galgóczi Tamás, ekultura.hu)

A számok:
1. Oulhawen Win Tidit (Death Letter) – Son House
2. Alwaq Semman (Hard Times Killing Floor Blues) – Skip James
3. Assouf Id Nekmam (Trouble So Hard) – Alan Lomax, Vera Hall
4. Imiskay Idjoleman (Motherless Children) – Felix Dukes
5. Aghregh Yallah (Jesus Is On the Mainline) – Fred McDowell
6. Inezdjam (Grinnin’ in Your Face) – Son House
7. Oulh Essayaq (Feel Like Going Home) – Muddy Waters
8. Alkhoriya (Since I’ve Laid My Burden Down) – Traditional
9. War Toyed (No More, My Lord) – Traditional
10. Ma Ihan Iman Nagadem (The Soul of a Man) – Blind Willie Johnson

Faris – Vocals, Guitar, Percussion
Leo Welch – Vocals, Guitar (9, 10)

http://tinyurl.com/yd3z4gps

0

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhét − egy =

Password generation