Jan Garbarek Group – Twelve Moons (1992) ECM Records

Jan Garbarek zenéje ízig-vérig északi zene, még akkor is, amikor épp a világ egészen más részeiről származó zenészekkel játszik együtt.

Kompozícióit és játékát teljesen átszövi a norvég népzene dallamvilága, de még szaxofonjának kristályos, prizmaszerű hangszínében is azt északi életérzést, hangulatot tapasztalhatjuk meg, amelyet tisztaság, melankólia és magányosság, valamint zordság és érzékenység egyszerre jellemez, és amely Tolkien műveiben, Középfölde bizonyos részein is lépten-nyomon érezhető. Valójában Garbarek szinte összes lemezének itt lenne a helye ebben a rovatban, és akihez közel áll Középfölde, az ne is késlekedjen megismerkedni velük.
Az 1992-ben kiadott Twelve Moons azonban számomra különösen Középfölde-hangulatú. A lemezen Jan Garbarek szokásos együttesével játszik, néhány számban azonban két norvég népi énekesnő, Mari Boine és Agnes Buen Garnås is közreműködik. Ebben a jellegzetesen északi zenében a Garbarekre olyan jellemző tiszta, áradó dallamvilág különösen szépen jelenik meg; oly egyszerűen, maguktól értetődő módon törnek fel az akkordok és ritmusok közül, mintha már általunk rég ismert, csak elfeledett dallamok lennének.
E lemez hallgatása közben igazán Középföldén érezhetjük magunkat. Az Északi Királyság lakatlan dombjain a zizegő, magas füvű réteken, a szél- és fagykoptatta sziklás dombtetőkön, az erdők avarjában athelast keresve, a Széltető romjainál a végtelen vidékeket kutatva, vagy alkonyatkor a füves úton Bríbe érkezve.
Az illatos erdőkben, tiszta tavak partján. A Twelve Moons zenéje Észak, minden szigorúságával, zordságával, szépségével, misztikusságával, férfias természetével. Észak, amely a magány és az erő égtája.
Ebben a zenében van valami végtelenség. Mintha a „semminek” szólna – nem annak a semminek, amely mindennek a hiánya, hanem ami minden dolgon túl van…” (Lachegyi Máté)

A számok:
Twelve Moons (7:35)
Part One: Winter – Summer
Part Two: Summer – Winter

Psalm 6:32
Brother Wind March 10:17
There Were Swallows … 8:36
The Tall Tear Trees 5:45
Arietta 6:21
Gautes-Margjit 11:53
Darvànan 4:54
Huhai 7:29
Witchi-Tai-To 5:43

A zenészek:
Bass – Eberhard Weber
Drums – Manu Katché
Keyboards – Rainer Brüninghaus
Percussion – Marilyn Mazur
Producer – Manfred Eicher
Saxophone – Jan Garbarek
Vocals – Agnes Buen Garnas , Mari Boine

https://tinyurl.com/y9uw2ut7

0

Visits: 15

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × öt =

Password generation