Randy Newmann – Sail Away (1972/2002) Rhino Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszáznegyvenegyedik (241) lemeze az amerikai Randy Newman harmadik albuma.

Randy Newman, azaz teljes nevén Randall Stuart Newman 1943. november 28-án született Los Angelesben. A család Randy pár hónapos korában New Orleansbe települt, de tizenegy év elteltével visszaköltöztek korábbi lakhelyükre, azonban a New Orleansben eltöltött gyermekévek vitathatatlanul óriási hatással voltak Newman munkásságára.
Bár szülei nem kötődtek a zenéhez (anyja titkárnő, apja gyógyszerész volt), azonban atyai nagybátyjai révén az Egyesült Államok egyik leghíresebb zeneszerző-családjához tartozik. Így olyan ikonok igazgatták a fiatal Randy zenei fejlődését, mint Alfred Newman, aki a maga negyvenöt Oscar-jelölésével és kilenc elnyert díjával Hollywood egyik legmeghatározóbb alakja volt. Másik nagybátyja, Lionel Newman szintén tucatnyi akadémiai jelölés és díj tulajdonosának tudhatta magát, sőt harmadik nagybátyja, Emil is rengeteg filmhez komponált zenét.
Ebben a páratlan muzsikusi légkörben nem volt kérdés, hogy a család fiatalabb tagjai is a zene felé fognak fordulni. Randy Newman mellett unokaöccsei, Thomas és David is ismert komponisták lettek, valamint a család egyik ifjabbik tagja, Joey is a zeneszerzésre adta a fejét.

Randy Newman életműve két részre különíthető: ő az USA egyik legnépszerűbb, legelismertebb énekes-dalszerzője, valamint filmzeneszerzője. 1960-ban, még az egyetem elvégzése előtt kezdett dalok írásába. Első száma, a “Golden Gridiron Boy” 18 éves korában jelent meg, ez viszont csúnyán megbukott, így életének következő éveit inkább további tanulással töltötte. A siker pedig nem is maradt el, mivel a hatvanas évek második felében már több dala is a slágerlisták elejére küzdötte fel magát. Eleinte azonban nem magának, hanem másoknak komponált.
A kor ismert énekesei közül, mint például Cilla Black, Gene Pitney, több is dolgozott Newmannel, sőt Alan Price az 1967-es albumát döntően az ő szerzeményeire építette.
Ebben az évtizedben egy kis ideig egy rockbandában is kipróbálta magát, ez volt a The Tikis, amely később Harpers Bizarre néven vált közismert együttessé. Newman a zenekar több ismert dalát is jegyzi. A hatvanas évek végétől datálódik Newman és a Warner Records meghatározó alakjának, Lenny Waronkernek a szakmai kapcsolata, barátsága, mely a szerző későbbi karrierjére is nagy hatással volt.
1968-ban jelent meg Randy első szólóalbuma, mely a saját nevét viselte. A lemez ugyan kritikai sikert aratott, de a slágerlisták elejének a közelébe sem került.
Az első igazán sikeres önálló albuma 1970-ben jelent meg, ez volt a “12 Songs”. A lemezen olyan ismert zenészek voltak alkotótársai, mint Clarence White vagy Ry Cooder.
A kritikai siker ismét hangos volt, olyannyira, hogy az albumot a mai napig a hetvenes évek tíz legjobbja között tartják számon, azonban a közönséget akkoriban még ez sem hozta annyira lázba. Newman egyedi könnyűzenei stílusa már itt kezdett kikristályosodni. Főként erős mondanivalókkal rendelkező szövegeit dicsérték, valamint különleges, szatirikus, a különböző daltípusokat kifigurázó gondolkodásmódját nevezték a kritikusok a szerző fő pozitívumának.
Az 1972-ben megjelent “Sail Away” már a Billboard-listán is szép helyezést ért el, az album dalait később olyan előadók is felvették a repertoárjukba, mint Tom Jones, Ray Charles vagy Etta James. Szintén ezen a lemezen található a Newman által jegyzett “You Can Leave Your Hat On”, mely később Joe Cocker előadásában vált világhírűvé. Az album “Burn One” című száma pedig az 1989-es, nagysikerű A nagy csapat (Major League) című film nyitó dala lett. (Gregus Péter)

A dalok:
1. “Sail Away” 2:56
2. “Lonely at the Top” 2:32
3. “He Gives Us All His Love” 1:53
4. “Last Night I Had a Dream” 3:01
5. “Simon Smith and the Amazing Dancing Bear” 2:00
6. “Old Man” 2:42
7. “Political Science” 2:00
8. “Burn On” 2:33
9. “Memo to My Son” 1:56
10. “Dayton, Ohio – 1903” 1:47
11. “You Can Leave Your Hat On” 3:18
12. “God’s Song (That’s Why I Love Mankind)” 3:36
CD bonus tracks
No. Title Length
13. “Let It Shine” 1:40
14. “Maybe I’m Doing It Wrong” (studio version) 1:21
15. “Dayton, Ohio – 1903” (early version) 1:53
16. “You Can Leave Your Hat On” (demo version) 2:45
17. “Sail Away” (early version) 3:18

A zenészek:
Randy Newman – arranger, composer, piano, vocals
Ry Cooder – slide guitar on “Last Night I Had a Dream” and “You Can Leave Your Hat On”
Russ Titelman – guitars
Jim Keltner – drums
Gene Parsons – drums
Earl Palmer – drums
Chris Ethridge – bass
Wilton Felder – bass
Jimmy Bond – bass
Milt Holland – percussion
Abe Most – alto saxophone on “Lonely at the Top”
Emil Newman – conductor on “Sail Away” and “Burn On”
Larry Marks – conductor on “Old Man”
Louis Kaufman – concertmaster
String Section – Warner Bros.’ Burbank recording facility: Amigo Studios.

https://tinyurl.com/y7db2vdu

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × 5 =

Password generation