Sly & The Family Stone – There’s A Riot Goin’ On (1971) Epic Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszázhetedik (207) lemeze a Sly & The Family Stone albuma.

A San Francisco-ban (Kalifornia, USA), 1966-ban alakult (és 1983-ig létező) Sly and the Family Stone zenekart nem szoktuk manapság sokat emlegetni, ami nagy hiba…
Pszichedelikus funk-soul-rock fúziós zenei stílusukkal máig nagy hatással vannak a világ zenei életére… Ha másként nem, hát komplex hangszerelésein keresztül egyértelműen hatottak Lenny Kravitz-tól kezdve mindenkire, aki hasonló stílusok közötti fúzión gondolkodik… De, hogy hozzánk közelebbit is említsek, a máig fantasztikus ős-LGT slágerek sem hiszem, hogy abban a ma ismert formában születtek volna meg, ha Barta Tamás gitároson keresztül nem merítkeznek meg a Sly and the Family Stone gitár-centrikus funk-soul zenéjében…

A Sly&The Family Stone a hatvanas-hetvenes évtized fordulójának legsikeresebb rhythm and blues formációja, amely otthonos volt a klasszikus rockzenében, a pszichedelikus rockban, s kiválóan ágyazott meg a hetvenes évek funkyzenéjének, majd a későbbi hip hopnak. Vezéregyénisége Sly Stone és testvére, Fred. Mellettük azonban a család több tagja is megfordult a zenés vállalkozásban. A csapat fellépett Woodstockban, bekerült a rock halhatatlanjai közé. A Rolling Stones magazin minden idők 100 legkiemelkedőbb előadói közé sorolta. Fantasztikus, kőkemény csapat volt, nehéz megmagyarázni, hogy miért nem kapott nagyobb figyelmet a maga idejében és később sem.
A számos hangszeren kiválóan muzsikáló Sylvester Stewart (ezen a néven jött világra Sly Stone 1944-ben Texasban) testvéreivel együtt az ötvenes években kerültek Kaliforniába. A vallásos családból származó fiatalember és testvérei gospellel kezdték, Sly Stone 16 éves korában egy helyi lemezkiadónál vette fel Long Time Gone című első dalát. Testvéreivel The Stewart Four néven alakítottak együttest. Sly és Freddie főiskolás korukban több zenekarban is megfordultak.
A hatvanas évek közepén diszkósként, majd rádiós műsorvezetőként hívta fel magára a szélesebb zenekedvelő publikum figyelmét. A hatvanas évek derekán Sly & Te Stoners, testvére, Freddie pedig Freddie&The Stone Souls néven alakított együttest.
A zenekar új színfoltot hozott a rock világába: különleges vokális hangzásuk, dalaik egyedi ritmusa hamar felismerhetővé tette zenéjüket. Vérbő, erőszakos zenéjük nemcsak a színes bőrű közönséget ragadta meg, hanem a fehér fiatalokat is.
Sly mint frontember az ének, a billentyűs hangszerek és sok más hangszer mellett oroszlánrészt vállalt a dalszerzésből és a produceri munkából. Főleg San Franciscóban és környékén dolgoztak.
Sikersorozatuk a hetvenes évek közepéig tartott.
A hatvanas-hetvenes évek soul- és funkylemezeiből hármat szoktak minden idők legjei közé sorolni a szaklapok. A Live At The Apollo című James Brownt, a What’s Going On című Marvin Gaye-klasszikust és a Sly & The Family Stone-tól a pszichedelikus alapműnek tekintett There’s A Riot Goin’ Ont. (Forrás: Kovács Miklós, Marton László Távolodó és passzio.hu)

A számok:
01. Luv n’ Haight – 4:01
02. Just Like a Baby – 5:12
03. Poet – 3:01
04. Family Affair – 3:06
05. Africa Talks to You ‘The Asphalt Jungle’ – 8:45
06. There’s a Riot Goin’ On – 0:00
07. Brave & Strong – 3:28
08. (You Caught Me) Smilin’ – 2:53
09. Time – 3:03
10. Spaced Cowboy – 3:57
11. Runnin’ Away – 2:51
12. Thank You for Talkin’ to Me Africa – 7:14

A zenészek: Larry Graham – bass, backing vocals; Greg Errico – drums; Gerry Gibson – drums; Bobby Womack – guitar; Freddie Stone– guitar; Ike Turner – guitar; Sly Stone – arrangements, drums, drum programming, keyboard programming, synthesizers, guitar, bass, keyboards, vocals; Billy Preston – keyboards; Jerry Martini – tenor saxophone; Cynthia Robinson – trumpet; Rose Stone – vocals, keyboards; Little Sister – backing vocals.

http://tinyurl.com/yawful8v

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Sly & The Family Stone – There’s A Riot Goin’ On (1971) Epic Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − 4 =

Password generation