T. Rex – Electric Warrior (1971) Warner Bros. Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázharminckilencedik (239) lemeze a brit T. Rex együttes hatodik nagylemeze.

A glam rock, vagy glitter rock a zenei hippi-korszak után főkét angol zenekarok körében kedvelt ritmusos, életvidám rockzene volt, melynek előadói gyakran öltöztek csillogó ruhákba, öltözködésükkel is elhatárolódva mind a hippiktől, mind a rockerektől.

Marc Bolan (1947-1977) brit dalszerző, énekes és gitáros az általa alapított és vezetett Tyrannosaurus Rex, később T. Rex együttes e műfaj egyik oszlopa, egyben a hetvenes évek egyik első tinibálványa volt.

“Ő volt az első, aki a pop kultúrán belül generációs szakadékot nyitott: amikor az idősebb testvérek Led Zeppelin vagy Deep Purple lemezt vásároltak, a kisebb testvérek egy-egy T. Rex kislemezért ostromolták az üzleteket. Bolan egyedül jelentette számukra azt, amit a Beatles, a Rolling Stones és a többi beatzenekar a hatvanas években közösen fejezett ki: a különállást, a lázadást, az idősebb generációk világával való szembefordulást. A sajtó is az új generáció “prófétájaként” írt róla, akinek személyes varázsa “rextasy” néven a beatle-mániára emlékeztető tömeghisztériát váltott ki.

A jelenség az ex-Beatles tagot Ringo Starrt is megfogta, aki 1972-ben Born To Boogie címmel filmet forgatott az együttes két koncertjéről. A Wembley Empire Poolban rendezett koncertekről a T. Rex zenéjét egyébként “zig-zag boogie”-nak tituláló kritika is azt írta, hogy „a legnagyobb popzenei esemény volt a hatvanas évek óta, egy hihetelen koncert, amely megváltoztatta a brit rock arculatát”. A gyors sikerek után azonban hamar megfakult a ragyogás, a mindig újra vágyó, marketing által befolyásolt fiatal közönség az évtized közepére új bálványokat talált magának. T. Rex zenéje 1975-re már divatjamúlt terméknek számított Angliában.” (Wikipédia)

A számok:
1. Mambo Sun 3:40
2. Cosmic Dancer 4:30
3. Jeepster 4:12
4. Monolith 3:49
5. Lean Woman Blues 3:02
6. Get It On 4:27
7. Planet Queen 3:13
8. Girl 2:32
9. The Motivator 4:00
10. Life’s a Gas 2:24
11. Rip Off 3:40

A zenészek:
Marc Bolan – ének, gitár
Mickey Finn – konga, bongo
Steve Currie – basszusgitár
Bill Legend – dob
Howard Kaylan – háttérvokál
Mark Volman – háttérvokál
Rick Wakeman – billentyűk a Get It On-on
Ian McDonald – szaxofon
Burt Collins – szárnykürt

http://tinyurl.com/ycl83hsz

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

T. Rex – Electric Warrior (1971) Warner Bros. Records” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × egy =

Password generation