Beth Gibbons & Rustin Man – Out of Season (2003) Go!Beat / Universal Records

“Ha a Portishead hangja megszólal, lúdbőrözik a hallgató. Ha szünetel a Portishead, akkor Beth Gibbons mással készít lemezt, hogy lúdbőröztethessen. Az Out Of Season albumon a Rustin Man művésznév mögé bújt Paul Webb (ex-Talk Talk) a segítőtársa. 
A bristoli triphop csúcszenekara, a Portishead 1994-ben megjelent korszakos Dummy albuma után nehezen szülte a folytatást, de a cím nélküli 1997-es második lemez és az ugyanabban az évben nagyzenekari kísérettel felvett New York-i koncertanyag (Roseland NYC Live) továbbra is magasan tartotta a lécet.
A Portishead azóta ismét hosszú pihenőre vonult, de Beth Gibbons énekesnő új inspiráció után nézett, amit a Talk Talk egykori basszistájával, Paul Webb-bel közösen talált meg, akivel már korábban is dolgozott együtt (a Talk Talk trió feloszlását követően Webb és Lee Harris duóban, ’O’Rang néven adott ki két kísérleti lemezt, s Beth-t mind az 1994-es Herd Of Instict, mind az 1996-os Fields And Waves albumon hallhattuk egy-egy felvétel erejéig).
Az egykori munkakapcsolatot 2001-ben elevenítették fel, és az első közös dalukról (Rustin Man) művésznevet választó Webb egy egész album elkészítésére vette rá a nagyon nem is ellenkező Gibbonst. A zenét nagyrészt a férfi, a szövegeket nagyrészt a nő írta, a lemezfelvételen viszont közreműködött a Portishead teljes tagsága mellett még többtucatnyi zenész is.
Mégis visszafogott, szellős, éteri lett a hangzás, melyben az akusztikus hangszerek dominálnak (gitár, zongora, bőgő), ám mindegyik dalban akad színesítő elem (orgona, vonószenekar szinte végig, szájharmonika, cselló, basszusklarinét, szaxofon és különleges effektek). Ütemek viszont alig törnek elő (ez a nagy különbség a Portishead- és ’O’Rang-lemezekhez képest), a melankólia uralkodik, a háttérben pedig mindvégig ott húzódik az emelkedettség érzete is.
A lényeg azonban Beth hangja: a tíz számot felvonultató szűk háromnegyedóra alatt mintha legalább öt különböző énekesnőt hallanánk! Nemcsak a hangkeltés módozatait variálja (telitüdős, suttogós, visszafogott stb.), nemcsak árnyalja hangját (füstös, rekedtes, kacsahang stb.), de bámulatos módon idéz is, főleg nagy dzsesszénekesnőket, Billie Holidayt, Nina Simone-t.
Az Out Of Season a néhai Nick Drake hetvenes évek eleji lemezeinek női párdarabjaként is felfogható, melyre az elfelejtett géniusznak címzett Drake című dal nyomja a pecsétet.” (Dömötör Endre Est.hu)

A számok:
01. Mysteries (04:39)
02. Tom the Model (03:41)
03. Show (04:26)
04. Romance (05:09)
05. Sand River (03:48)
06. Spider Monkey (04:10)
07. Resolve (02:51)
08. Drake (03:54)
09. Funny Time of Year (06:48)
10. Rustin Man (04:20)

A zenészek

https://tinyurl.com/yat3px3l

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Beth Gibbons & Rustin Man – Out of Season (2003) Go!Beat / Universal Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

20 − 1 =

Password generation