Bob Marley and The Wailers – Catch a Fire (1973/1995) Mobile Fidelity Sound Lab

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszázhetvenötödik (275) lemeze a jamaicai Bob Marley és zenekara a Wailers hatodik albuma.

Robert Nesta Marley (1945-1981) jamaicai énekes, gitáros, dalszerző és emberi jogi aktivista. Minden idők legismertebb reggae zenésze volt, ő tette világhírűvé a reggae zenét.
“Apám angol volt, a brit hadsereg katonája, akit Jamaikába vezényeltek. Anyám fekete asszony, én pedig sem fekete, sem fehér. Senki sem vagyok.”

Életében nem becsülték meg, hazájában üldözték is a társadalmi igazságtalanságokat bíráló zenéjéért, kiállásáért. Egyedi hangja mellett zongorázott, gitározott, szaxofonon, harmonikán és ütős hangszereken játszott. Olyan dalok szerzője és előadója, mint a Redemption Song, a No Woman, No Cry vagy az I Shot The Sheriff. Jóval több, mint 25 millió lemezét adták el világszerte, az 1984-ben megjelent Legend cimű válogatása tízszeres platina lemez. A rock and roll halhatatlanja 1994. óta.
Apja brit katonatiszt, születésekor már ötvenéves volt, anyja tizenéves jamaicai lány, nyolcéves korára már elváltak. 14 éves korában otthagyta az iskolát, Kingstonban kezdte zenészpályáját egy Joe Higgs nevű muzsikussal.
Tizenéves korában barátságot kötött Neville „Bunny” Livingstone-nal (Bunny Wailerrel) és Peter McInstosh-sal (a későbbi Peter Tosh-sal.). E barátság hozta össze a reggae zene legjelentősebb zenekarát, a Wailerst. Az 1962-ben alakult kitűnő együttes néhány évig szünetelt, majd 1967-ben újraalakultak, és 1972-ig több mint 200 dalt vettek fel.
Marley és társai zenéjét hasonlították a soulhoz, a feketék érzelmeit akarták kifejezni, ám annál nyersebben, keményebben. Dalaikban kiálltak az elnyomottak mellett – a feketék jogaiért emelt szólt például a Black Survivor, a Babylon System és a Blackman Redemption. A politikai kiállást kedvezőtlenül „színezte”, hogy Marley és társai helyeselték a drogfogyasztást, maguk is fogyasztották – véleményük szerint ez is szabadságvágyuk kifejezése volt.
A hetvenes évek elején Marley csatlakozott a rasztafari vallási és társadalmi mozgalomhoz. A rasztafari eszmék jelentősen hatottak zenéjükre. (Kovács Miklós)

Az albumot minden idők legjobb reggae nagylemezeként szokták emlegetni, a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 123. helyen áll.

A számok:
1. Concrete Jungle Bob Marley 4:13
2. Slave Driver Marley 2:53
3. 400 Years Marley, Peter Tosh 2:45
4. Stop That Train Tosh 3:55
5. Baby We’ve Got a Date (Rock It Baby) Marley 3:57

6. Stir It Up Marley 5:32
7. Kinky Reggae Marley 3:37
8. No More Trouble Marley 3:57
9. Midnight Ravers Marley 5:10

A zenészek:
The Wailers:
Peter Tosh – organ, guitar, piano, vocals
Bob Marley – guitar, vocals
Bunny Wailer – bongos, conga, vocals
Aston “Family Man” Barrett – bass guitar
Carlton “Carlie” Barrett – drums
Rita Marley – backing vocals
Marcia Griffiths – backing vocals

Additional Musicians
John “Rabbit” Bundrick – keyboards, synthesizer, clavinet
Wayne Perkins – guitar
Tommy McCook – flute
Robbie Shakespeare – bass guitar (Concrete Jungle)
Francisco Willie Pep – percussion
Winston Wright – percussion
Chris Karan – percussion

https://tinyurl.com/ybkfbcmx

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

20 − tizenöt =

Password generation