Johanna Martzy – The Complete Recordings on DG & EMI CD8:  Mendelssohn, Beethoven (2012) EMI Music Korea

Martzy Johanna (1924-1979) hegedűjátékát szerencsére számos hangfelvétel őrzi.
A kritikusok legnagyszerűbb teljesítményének a Bach szólószonáták és -partiták (kiváltképp pedig a d-moll chaconne) 1954/55-ben készített felvételét tartják, de a Fricsay Ferenc és a RIAS Szimfonikus Zenekar közreműködésével rögzített Dvorák-koncert is évtizedeken át e mű mértékadó felvételének számított. Martzy a magyar hegedűiskola legjobb hagyományainak folytatója volt, a külföldi szakemberek értékeléseiben mindenütt „szenvedélyes tónusáról”, „mindig előre lendítő ritmikájáról”, „technikájának sziporkázó rugalmasságáról” olvashatunk. Kezében méltó mesterre lelt Bronislaw Huberman (más források szerint Hubay Jenő) egykori Stradivarija. (Mikusi Balázs)

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész a romantika egyik nagy mestere. Csodagyereknek született, és többen úgy tartják, hogy hasonlóan tehetséges volt, mint Mozart. Ennek ellenére, bár jelentős életművet hagyott maga után, mégsem tudott igazán új stílust teremteni. Mindezt konzervatív neveltetésének tulajdonítják. Tiszteletre méltó zsidó német bankárcsaládban született, és gyermekkorától kezdve szigorú neveltetést kapott. Képtelen volt elszakadni berögződéseitől, nehezen dolgozta fel, ha kortársai valamilyen új hangvétellel próbálkoztak.
Mendelssohn zenéje halála után elhalványult. Zenéjét unalmasnak találták, és nem látták benne a zenei forradalmárt. Ellenben mások éppen azért kedvelték, mert művei nem túlzsúfolt harmóniákkal ékeskedtek, hanem dallamai tisztaságával. Napjainkban újra felfedezték, és elismerik tehetségét.

A lemezen elhangzó művek:
Mendelssohn: Violin Concerto in E minor, op.64
1. I. Allegro molto appassionato
2. II. Andante
3. III. Finale Allegro energico

4. Beethoven: Romance No.1 in G major, op.40

5. Beethoven: Romance No.2 in F major, op.50

Martzy Johanna – hegedű
Philharmonia Orchestra – Paul Kletzki

http://tinyurl.com/y75hzpg3

0

Visits: 4

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × 2 =

Password generation