Kárpátia – Zene Moldvából (1998) Etnofon Bt.

A Kárpátia zenekar 1997-ben alakult, már ismert huszonéves népzenészekből. Először valamennyien a moldvai csángómagyarok zenéjével foglalkoztak, később azonban más-más műfajokkal is kapcsolatba kerültek, mint például a történeti zene, az alternatív zene, a folk, etno és world irányzatok és a jazz.
Bár a zenekar alapvetően Moldva táncait és dalait játssza, repertoárja más dialektusokkal is bővült az évek során (Gyimes, Máramaros, Bukovina, bolgár, török és román területek zenéi).
A zenekar munkája két részből áll.
Az egyik a koncertezés.
Hangversenyeiken a moldvai zene, illetve az ezen alapuló feldolgozások igényes bemutatására törekednek, gyakran színpadi tánc cal kiegészítve. Céljaik között szerepel a már elveszett, eredeti hangzások rekonstruálása is. Zenéjükben ez a tradicionális moldvai anyag egy erős és fontos alapszövet, erre azonban rárétegződik a csoport tagjainak személyes zenei világa, illetőleg megjelennek más dialektusok is.
A másik fontos tevékenységük közművelési célú.
Táncházaikban a moldvai kultúrát szeretnénk több oldaláról megmutatni. Táncot, éneket tanítanak, mesét mondanak, bemutatják a hangszereket, a viseletet, és néhány mozzanatot a csángók mindennapjairól, ünnepeiről, fotók vagy filmek segítségé vel. A fő hangsúly azonban az élő zenén, az együtt táncolás és éneklés elemi erején van. Gyakran tartanak táncházas foglalkozást gyerekeknek is.
A Kárpátia állandó szereplője a műfaj neves fesztiváljainak és rendezvényeinek (Szezonnyitó Táncház, Kaláka Folkfesztivál, Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, stb.), valamint rendszeresen megjelennek ezen rendezvények CD kiadványain is (Táncháztalálkozó lemez, Új Élő Népzene sorozat).
A zenekar 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió szakmai díját, az eMeRTon díjat, mint az év folk együttese.

A zenekar tagjai a lemez készítésekor:
Eredics Dávid – klarinét, szaxofon
Bolya Dániel – furulya, kaval, tilinkó
Bolya Mátyás – koboz, citera
Jakabffy Balázs- derbuka, davul, daf
Nyíri László – hegedű
Búzás Attila – nagybőgő
Palya Bea – ének

Közreműködtek:
Balogh Sándor – fuvola, tilinkó
Havasréti Pál – bőgő
Karacs Gyula – brácsa, négyhúros brácsa
Balogh Antal – kaval

A számok:
01. Gergel
02. Tilinkós
03. Pekulár
04. Öregé
05. Archív
06. Magyaros
07. Rózsa
08. Hetes
09. Hatos
10. Stica
11. Keserves és kezesek
12. Kecskések
13. Dedoj
14. Bulgáros

https://tinyurl.com/y82eb2d9

0

Visits: 13

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Kárpátia – Zene Moldvából (1998) Etnofon Bt.” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Virágozzék száz virág – egyforma néven. 🙂
    Tényleg, ez hogy volt, hogy megalakult és működik a néprögvérnemzeti Kárpátia a már korábban foglalt néven? (A Fish! legalább odatett egy felkiáltójelet, amikor megtudták, hogy Fish néven már létezik előadó – nem mellesleg világhíres világszínvonal, illett volna ismerniük, de ez most mindegy, a Kárpátiákról van szó.)

    0
  2. Ennek a formációnak a “rendes” neve Kárpátia Folkműhely volt. Ha jól emlékszem, már megszűntek, amiben -rossz nyelvek szerint- az is közrejátszott, hogy adminisztrációs hiba folytán 2013. március 14-én Arany Érdemkereszt-kitüntetést adtak Petrás Jánosnak. A kitüntetési javaslat előterjesztését tartalmazó akta indoklásában valóban adminisztrációs hiba volt. Tehát eredetileg Palya Beáékat terjesztették fel, csak a minisztériumban “elnéztek valamit”.

    0
  3. … hát ez jó! Bevallom én el sem olvastam a posztot, mert azt hittem, hogy a nemzeti rockzenekar albuma! Aztán látom a kommenteket 😀 , ez a hét meglepetése számomra. Akárki is kapta a díjjat, tipikus, hogy olyanok adják át akiknek fogalmuk sincs az előadókról.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

12 + 19 =

Password generation