Nightwish – Highest Hopes: The Best Of Nightwish (2005) Spinefarm Records

Több mint hét év telt el azóta, hogy Norberto1973 barátunk a következő sorok kíséretével osztotta meg velünk a finn Nightwish együttes lemezét:

Nos, hogy is kezdjem…
Gyermekkorom óta volt egy álmom…, ami az előtt így hangzott: I Have A Dream – No nem az ABBA dala, mondjuk az is gyönyörű – mégpedig az, hogy a Rock zenét valahogy ötvözzék az operával.
Ami a hangzást és az izgalmat illeti, émi kósza próbálkozás és a nagy üresség egyszer csak kiteljesedett számomra 1998-ban, mikor megismertem a Nightwish zenekart.
Iszonyatosan a szívemhez nőttek, ezért picit bővebben írok róluk:

A Nightwish egy finn szimfonikus metál együttes.
A Nightwish ötlete 1996 egyik éjjelén született, mikor Tuomas barátaival a tábortűz körül ült. Az első három dalt 1996 októbere és decembere között vették fel, ezeket még akusztikus hangszereken játszották. Ebben az időben a csapatnak három tagja volt: Tuomas, Tarja, és Emppu. Jött az ötlet: legyen dobosuk. így csatlakozott hozzájuk Jukka, az akusztikus gitárt pedig lecserélték elektromos gitárra. 1997 áprilisában. Ekkor felvettek hét dalt, amelyek az Angels Fall First album korlátozott kiadásán találhatóak. 1997 májusában a Nightwish aláírt egy szerződést a Spinefarm kiadóval, két lemez felvételére. Augusztusban stúdióba mentek és rögzítettek négy új dalt.
Mielőtt az Angels Fall First album megjelent volna. A Nightwish első fellépése 1997. december 31-én volt, Kitee városában.
A következő nyáron a basszista Sami Vanska csatlakozott a csapathoz, majd stúdióba vonultak augusztus elején. A felvételek október végére készültek el. Az új albumot Oceanborn-nak nevezték el. Ez december 7-én jelent meg. Az Oceanborn sikerén mindenki meglepődött. Tavasszal az Oceanborn-t kiadták külföldön is. Ebben az időben felvették a Sleeping Sun c. kislemezt. Augusztusban ezt kiadták Németországban. Németországban csak ebből a kislemezből 15.000 példány fogyott el egy hónap alatt. Augusztusban az Oceanborn és a Sacrament Of Wilderness aranylemez lett.
2000 elején elkezdték harmadik album felvételeit. Az új albumot, a Wishmaster-t májusban adták ki. A Wishmastour Kitee-ből indult. A Wishmaster egyből a finn albumok toplistája első helyére ugrott, és ott is maradt. Közben ez a lemez is aranylemez lett. A német Rock Hard magazin 2000 júniusi számában, Bon Jovi és az Iron Maiden ekkor megjelenő lemezei mellett. 2001 márciusában a Nightwish tagjai ismét stúdióba vonultak, hogy rögzítsék Gary Moore klasszikus Over The Hills And Far Away c. dalát, két új dallal és az Astral Romance újrafelvételével egyetemben. A végső verzió 2001 júniusában jelent meg. A német (Drakkar) verzió tartalmaz hat koncertfelvételt is.Az Over The Hills And Far Away után következett egy limitált példányszámú kiadvány, mely az első négy korongot tartalmazza, díszcsomagolásban.
A Century Child 2002 nyarán jelent meg, melyen többek közt szerepel Webber The Phantom Of The Opera c. művének feldolgozása is. Ezen az albumon már az új basszerük, Marco Hietala játszik, sőt néhol Tarjával duettezik. A stílus kicsit kiforrottabb, de sokak szerint nem az, amit a Nightwishtől megszoktak. A csapat ekkor visszavonult, mert Tarja operaénekesnőnek tanult, a többiek pedig az új album anyagán dolgoztak.
A Nightwish egyaránt Tarjával és Anettel is nagyon jó, de Tarja adta meg a zenekar stílusát, és úgy érzem, hogy Anette változtatott kicsit rajta. De mindenképp úgy gondolom, hogy rossz számuk még nem volt.
2003. június 5-én a Nightwish Magyarországra látogatott.
A csapat elkészítette negyedik stúdió albumát, mely a Once címet viseli. A nagy sikerű Kitee-i koncert után hamarosan megjelent a Nightwish ötödik nagylemeze, a Once. A korongon nagyzenekari kísérettel és kórussal játszanak, a Wish I Had An Angel pedig egy betétdal lett az Alone in the Dark c. mozifilmben.
Az ötödik album az európai Billboard listán az első helyet szerezte meg.
2005. október 23-án megtartották a Once turné legutolsó és egyben leghatalmasabb, -látványosabb koncertjét a Hartwall Arénában, Finnországban – az anyag rögzítésre került. A koncert után közvetlenül a Nightwish tagjai nyílt levélben szólították fel Tarját a távozásra, különösen személyes, de üzleti okokra is hivatkozva.

2007. május 24-én bemutatták az új énekesnőt, aki nem más, mint Anette Olzon egy új dallal, mely az Eva címet kapta. A zenekar 2008. március 5-én ismét Magyarországra látogatott, hogy az itthoni közönségnek is bemutassa az új albumot, és nem utolsó sorban Anette-et.

Aki egyszer beleszeret a stílusba szerintem más világba csöppen, és nem akar szabadulni onnan.

A dalok:
01. Wish I Had an Angel – 4:04
02. Stargazers – 4:26
03. The Kinslayer – 4:02
04. Ever Dream – 4:44
05. Elvenpath – 4:38
06. Bless the Child – 6:12
07. Nemo – 4:35
08. Sleeping Sun (2005 version) – 4:24[8]
09. Dead to the World – 4:19
10. Over the Hills and Far Away (Gary Moore cover) – 5:00
11. Sacrament of Wilderness – 4:11
12. Walking in the Air – 5:27
13. Wishmaster – 4:23
14. Dead Boy’s Poem – 6:48
15. The Phantom of the Opera – 4:09
16. High Hopes (live Pink Floyd cover) – 7:20

https://tinyurl.com/ybpzeudc

0

Visits: 14

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Nightwish – Highest Hopes: The Best Of Nightwish (2005) Spinefarm Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Szerintem Tarja nagyon jó hangú és nagyon képzett volt. Viszont Floor Jansen … hát ő más világ. Bármikor énekel úgy, mint Tarja, de az igazi az, amikor nem. Igazi őserő, a hangja üveget vág, falat tör, leviszi a fejed. Látványnak sem utolsó egy ekkora nő, ráadásul még 10 centis tűsarkakon. Már szerintem . 🙂

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

13 + tizenkilenc =

Password generation