Sam Amidon – Lily-O (2014) Nonesuch Records

“Az énekes, hegedűs, bendzsós, gitáros Sam Amidon új albuma (Lily-O) amerikai népdalokat képzel és alkot újra és újjá. A Nonesuch-nál megjelent korong egésze arról mesél, ahogyan Amidon saját hangképére formált dalokat, dallamokat egy olyan jazz-gitár óriás társaságában, mint Bill Frisell.
Frisell és a country ugyan nem most találkoznak először egymással, hiszen a gitárjátékával tág tereket teremtő művész egyik legfontosabb jegye az amerikai préri és utótörténetének hangulatvilága a jazz afro-amerikai gyökereivel szemben. És éppen az a különleges, ahogyan ezt most Amidon albumán, egy country-világ környezetben, a nyitott és befogadó amerikai zene folyamatában átalakítja, egy amolyan avantgard American-át teremtve. Frisell hangszínei, mint egy bőréből kibúvó kígyó pikkelyes teste váltakoznak témáról témára, egészen váratlan fordulatokat tartogatván a muzsika számára.

„Úgy döntöttem, hogy néhány napra bezárkózunk egy reykjaviki stúdióba. Tudtam, hogy ha összeeresztem Billt ezekkel a srácokkal, egy egészen mély helyzet fog előállni. Úgy képzeltem el, hogy valami fura és főként hegedű alapra épülő dolog jön majd létre, de amikor megérkeztem olyan jól esett csak énekelni azokat a dalokat, amelyeket összeválogattam. Körülbelül négy napig készültek a felvételek: először megtanítottam a többieknek egy dal struktúráját, majd készítettünk néhány felvételt és aztán mentünk tovább a következő témára. Van egy-két overdub, de egyébként az szól, amit játszottunk.”

Az overdubok többnyire elektronikus zajok vagy a háttérbe került hegedűszólamok kontextusteremtő hasznosításai, amelyek a muzsika történeti temporalitásának átfogó kapcsaiként is működnek, miközben Amidon hangja folyamatosan, mégis roppant visszafogottan kantálja a kalandok, szerelmek, a vadság és a megváltás történeteit.

Hogy időtlennek fog-e bizonyulni ez a korong, azt majd az idő eldönti, mindenesetre most nagyon jól esik újra és újra meghallgatni.” (Németh Attila, ekultura.hu)

A számok:
1. Walkin` Boss
2. Down The Line
3. Blue Mountains
4. Pat Do This, Pat Do That
5. Lily–O
6. Groundhog Variations
7. Won`t Turn Back
8. Maid Lamenting
9. Your Lone Journey
10. Devotion

A zenészek:
Sam Amidon – ének, bendzsó, gitár, hegedű
Bill Frisell – gitár
Shahzad Ismaily – basszusgitár
Chris Vatalaro – dobok

https://tinyurl.com/yay7jmfh

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy × három =

Password generation