Johann Gottlieb Goldberg – Complete Concertos for Harpsichord and Orchestra  (1986) Musikproduktion Dabringhaus und Grimm

Johann Gottlieb (Teophilus) Goldberg (1727-1756) német csembalóvirtuóz, orgonista, zeneszerző nevét szinte kizárólag Johann Sebastian Bach Goldberg-variációi őrizték meg.

Goldberg állítólag Johann Sebastian és Wilhelm Friedmann Bachnál (J. S. idősebb fiánál) is tanult, bár hogy mikor, azt nem tudjuk.
J.S. Bach életrajzírója, Johann Nikolaus Forkel írja:
Hermann Karl von Keyserlingk báró, orosz követ “aki gyakorta megfordult Lipcsében és magával hozta fent nevezett Goldberget, hogy Bachnál zenére taníttassa. A gróf gyakran betegeskedett és ilyenkor álmatlan éjszakái voltak. A házában lakó Goldbergnek ilyenkor a szomszéd szobában kellett töltenie az éjszakát, és az álmatlanságban szenvedőnek valamit muzsikálnia. A gróf egyszer említette Bachnak, hogy szeretne néhány zongoradarabot Goldberg számára, amelyeknek lágy és vidám hangulata kellemessé tehetné álmatlan éjeit. Bach úgy gondolta, e kívánságnak legalkalmasabban változatokkal tehet eleget, noha ezeket mindeddig, változatlan alapharmóniáik miatt hálátlan feladatnak tartotta. Miként azonban ez idő tájt már minden darabja remekmű volt, így keze alatt ezek a változatok is remekművekké váltak. E műfajra csak egyetlen példát szolgáltatott. Később a gróf ezeket a saját változatainak nevezte; nem győzött betelni hallgatásukkal, és hosszú időn át csak ennyit mondott, mikor álmatlan éjszakák jöttek: Ugyan kedves Goldberg, játssz már el egyet a változataim közül. Bach talán még egy művéért sem kapott ehhez hasonló gazdag díjat. A gróf 100 Lajos-arannyal telt arany serleggel ajándékozta meg. De lett volna bár ezerszer nagyobb az ajándék, akkor sem érhetett volna fel a mű értékével.”
Ugyan sokan megkérdőjelezik Forkel történetének hitelességét, de mivel Goldberg korának virtuóz előadója volt, épp Keyserlingk alkalmazásában volt, aki épp Lipcsében tartózkodott, és Bach lipcsei kantátáinak és Goldberg műveinek hasonlósága mind tanár-diák viszonyt mutat, ami alapján a történet valóságtartalmához nem nagyon férhet kétség.
Goldberg 29 éves korában Drezdában, tuberkulózisban halt meg.
Művei: kantáták, 1740-es években Lipcséből; trioszonáták; billentyűs muzsika, például 24 polonéz, a 12 fokú hangsor mindegyik hangjáról; két versenymű csembalóra; és egy gyűjtemény korálelőjáték, melyek elvesztek.

A művek:
Concerto E flat major
01 I. Allegro
02 II. Largo con sordini
03 III. Allegro di molto

Concerto D minor
04 I. Allegro
05 II.Largo
06 III. Allegro di molto

Wardemar Döling – harpsichord
Sofia Soloists (Chamber Ensemble) con. Emil Tabakov

https://ouo.io/jgy27O

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhárom − hét =

Password generation